Covid 19-drabbade Filip vädjar: "Var försiktiga"

När bröstsmärtorna slog till trodde Filip Svensson 28, från Hultsfred att det var ett nytt njurstensanfall. Men - det visade sig vara värre än så.

Filip Svensson vill verkligen uppmana alla att vara försiktiga, att inte ge sig ut och trängas i varuhusen.
"Det är inte värt att riskera att bli sjuk" säger han.

Filip Svensson vill verkligen uppmana alla att vara försiktiga, att inte ge sig ut och trängas i varuhusen. "Det är inte värt att riskera att bli sjuk" säger han.

Foto: Privat

Hultsfred2020-12-28 10:08

Inledningsvis försvann lukt- och smaksinne, tröttheten var stor men det var först på tionde dagen som han blev riktigt allvarligt sjuk.

Fram på eftermiddagen blev läget än värre, och när han kontaktade infektionskliniken i Kalmar var budskapet entydigt.

– Jag skulle komma in på direkten, och det gjorde jag, säger han.

 Filip Svensson åkte till sjukhuset i Västervik. Under tiden blev det jobbigt med andningen och när han kom till akuten var han svimfärdig, yr i huvudet och ordentligt cyanotisk om läpparna. Filip berättar att han knappt visste var han var någonstans.

– Plus att jag hade en fruktansvärd bröstsmärta. Så fort jag kom in på akuten fick jag syrgas. Det gjorde stor skillnad, det var en bra hjälp.

En hel räcka med prover togs och det slogs fast att han drabbats av Covid 19. Kraftigt dessutom.

– De upptäckte också att värdena för blodproppar var sju gånger högre än normalt, säger Filip Svensson, så det blev också en akut CT-röntgen. Efter en halvtimma kom svaret, coronaviruset hade ställt till med proppar i lungorna. Jag fick snabbt propplösande intravenöst och antibiotika.

Filip Svensson blev sedan inlagd på Covidavdelningen i Västervik för vidare vård, helt isolerad på ett rum. 

– De sa till mig att lungemboli är mycket ovanligt vid min ålder, säger han. Det är oftast äldre patienter som får det.

Filip Svensson tog sig igenom dagarna på sjukhuset och är tillbaka hemma i Hultsfred igen. Men långt ifrån återställd. Dit är det långt kvar.

– Nu blir det till att fortsätta äta blodförtunnande mot propparna i sex månader och försöka röra på sig så gott det går. Just nu är det lagom med ett varv runt huset. Man måste ta det i små steg annars blir det lätt bakslag berättade personalen på sjukhuset. Det tar tid efter en rejäl omgång av Corona, säger han.

Efter den här upplevelsen vill Filip Svensson att alla ska tänka sig för och ta Corona på allvar.

– När man låg där med syrgas och hörde Ullareds vd beklaga sig över att man inte fick ta in mer än 3 500 personer i varuhuset, säger Filip Svensson och ryser vid det minnet. 

– Många köpcenter har haft på tok för mycket folk nu i höst. Det är inte värt att åka och nöjesshoppa i dessa tider, att ta risken att bli sjuk, menar han.

Själv har Filip Svensson varit väldigt försiktig i år. Då han åkte på en rejäl smäll av borrelia för några år sedan, är han i en riskgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om