Covid-19 kan få håret att falla: "Är jättevanligt"

Håravfall kan bli en av följderna av covid-19. Det har läkaren Mirjam Schimanke erfarenheter av. "Lika vanligt att män drabbas som kvinnor", säger hon.

Mikaela Åberg klipper Maria Karlsson på Intermezzos salong i Hultsfred. "Ingen av mina kunder har sagt sig ha drabbats av håravfall efter att ha haft covid-19", säger hon.

Mikaela Åberg klipper Maria Karlsson på Intermezzos salong i Hultsfred. "Ingen av mina kunder har sagt sig ha drabbats av håravfall efter att ha haft covid-19", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-24 09:00

Mirjam Schimanke, medicinsk ansvarig läkare på covidavdelningen i Norrköping, är van vid att komma i kontakt med patienter som tappat håret i samband med sin covid-infektion.

Hur vanligt skulle du säga att det är med håravfall efteråt?

– Jättevanligt i samband med hög feber. I takt med att allt fler insjuknar blir problemet, av naturliga skäl, allt vanligare. Jag skulle säga att det är lika vanligt att män drabbas som kvinnor, men att kvinnor märker det tydligare eftersom de oftare har längre år.

Är det bara svårt sjuka som drabbas?

– Ofta är det som sagt i samband med hög feber. Sedan måste det inte bli så, det finns alltid undantag, det finns ju de patienter som tappar håret, utan att ha haft hög feber.

Finns det någon behandling som kan stoppa håravfallet?

– Nej, det är bara att avvakta. Vanligt är att det visar sig efter två-tre månader och att det ofta lugnar sig efter sex månader. Sedan återhämtar sig håret och börjar växa ut igen.

Vad vill du hälsa de människor som blir oroliga av informationen, och som kanske rent av drabbats?

– Att det är viktigt att ta det lugnt och inte stressa upp sig. Blir man stressad och orolig påverkar det i sig hur håret mår. Det är också viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig.

undefined
Maria Ivarsson på Gunillas Hårateljé blir inte förvånad av informationen att covid-patienter i stor utsträckning drabbats av håravfall. "Näringen i kroppen går sist till håret."

Vi har ringt runt till olika frisörsalonger för att se om problemet märkts av.

– Jag har inte hört att någon av mina kunder skulle ha drabbats av håravfall och då har jag ändå haft en hel del som haft covid-19 och ett par som varit riktigt dåliga länge, säger Britt Ström Fungmark, Klippstugan.

Inte heller Sara Jonasson, Studio S, eller Maria Ivarsson, Gunillas Hårateljé, har haft kunder som drabbats.

– Men jag kan inte säga att jag blir förvånad, säger Maria Ivarsson. Näringen i kroppen går sist till håret.

Jennifer Nilsson, Jennifers Hårfix i Målilla, har hört talas om problemet.

– Men jag har ännu inte haft någon kund, som säger sig ha drabbats, säger hon.

Johanna Olofsson, verksamhetschef för Intermezzos elva salonger, däribland Hultsfred och Vimmerby.

– Jag kan inte säga att jag har erfarenhet av det, därmed inte sagt att vi inte har kunder som drabbats, allt hör inte jag. Men när det blir mycket diskussion kring en sak brukar jag få förfrågningar om vad jag kan rekommendera, säger hon.

En av dem som tappat hår, som en följd av covid-19, är vår krönikör Carina Glenning. Här kan du läsa hennes krönika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!