Covid har stoppat 1 500 träningar för unga i Vimmerby

Pandemin och restriktionerna mot smittorisken slår hårt mot barn och ungdomars idrottsaktiviteter. I Vimmerby kommun har föreningarnas aktiviteter minskat med uppemot 30 procent.

Ryttare fotboll tjejer

Ryttare fotboll tjejer

Foto: Arkiv Rebecca Forsgren Malmström / Jens Lidesjö

Vimmerby2021-04-09 15:45

Det motsvarar runt 1 500 träningstillfällen bara under hösten i fjol.

– Det är allvarsamt i allra högsta grad, säger Anton Palmér på kommunens utvecklingsavdelning.

Avdelningen har gjort en jämförelse mellan ansökningarna om lokalt aktivitetsstöd, LOK-stöd, 2019 och 2020. Den visar på stora skillnader. Aktiviteterna har minskat med 22–30 procent hos de 40-talet berörda föreningarna i kommunen. Det är lika med uppemot 1 500 inställda aktiviteter eller träningar i Vimmerby kommun under hösten i fjol.

– Ingen förening har haft mer aktiviteter än tidigare, en ligger ganska lika. Annars har alla föreningar tappat och några har tappat mer än andra.

Hur många barn och ungdomar som berörs finns det ingen exakt siffra för.

– Föreningarna ansöker utifrån antalet sammankomster, men säg att en sammankomst berör 15 barn blir det mycket barn och ungdomar som drabbats av uteblivna aktiviteter, säger Anton Palmér.

I stor utsträckning handlar det om idrottsföreningar.

– Det är fotboll, hockey, golf, kampsort, ridsport, tennis, skytte och sånt. Många andra föreningar har också tappat, men just det här blir lite mer påtagligt eftersom vi får in ansökningar om det varje år utifrån de aktiviteter man har haft, säger han.

Motsvarande siffror gäller för stort sett hela Sverige och oron är stor att många barn och ungdomar ska tappa kontakten med idrottsrörelsen.

– Det är särskilt oroväckande när de gäller de som främst tränar av sociala skäl, för att vara med kompisar också, och inte lika mycket för själva idrottens skull. Det är framför allt de som lättast hoppar av när rutinen uteblir, säger Anton Palmér.

Uteblivna aktiviteter innebär också att föreningarna tappar pengar. Både det kommunala aktivitetsstödet, men också ett motsvarande från Riksidrottsförbundet.

I Vimmerby kommun har kultur- och fritidsutskottet nyligen beslutat att betala ut aktivitetsstödet för 2020 i samma omfattning som 2019 trots betydligt färre aktiviteter utförda. Sammanlagt handlar det om cirka 70 000 kronor.

– Det är ett sätt att stödja föreningslivet, de har ändå fasta kostnader, säger utskottets ordförande Ola Gustafsson (KD).

Hur kan ni motverka avhopp?

– Det är svårt under pandemin, frågan är hur vi kan underlätta att ungdomarna hittar tillbaka sen. Men det är en större frågan än för bara Vimmerby kommun. 

Anton Palmér är fritidssamordnare på Vimmerby Kommun.
Anton Palmér är fritidssamordnare på Vimmerby Kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!