Covid-patienter skickas till eget ställe

Asyl-och flyktinghälsovårdens lokaler i Stålhagen har kommit att bli en stor tillgång för Hälsocentralen i Hultsfred.

Lokalerna i Stålhagen har kommit att bli en tillgång i kampen mot corona. Här finns ett rum som är specialbyggt för att behandla smittsamma sjukdomar.

Lokalerna i Stålhagen har kommit att bli en tillgång i kampen mot corona. Här finns ett rum som är specialbyggt för att behandla smittsamma sjukdomar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-14 08:00

– Vi tar emot alla misstänkta Covid 19 fallen här uppe, säger verksamhetschef Ann Arvidsson, vi har valt att göra det eftersom här finns ett speciellt rum för att hantera infektioner och smittor. Lokalerna ligger bra och är lättillgängliga.

I samband med att den nya asyl- och flyktinghälsovården byggdes för några år sedan skapades ett speciellt rum, specialdesignat för att minska smittorisken. Då hade man naturligtvis ingen aning om det vi ser idag. Men man befarade att det kunde komma patienter med smittsamma sjukdomar utifrån. 

Så redan från början byggdes det här rummet med egen ingång utifrån direkt in i undersökningsrummet, med speciell sluss där personalen kan byta om till skyddsutrustning och mycket annat. Bara genom slussen har rummet kontakt med den övriga anläggningen.

– Men i takt med att färre människor kommer hit så har belastningen på det här rummet minskat, säger Ann Arvidsson som också är verksamhetschef för Asyl- och flyktinghälsovården. Pandemin har gjort att det minskat ytterligare, eftersom planen inte flyger. Så det blev naturligt för oss att flytta in där. Både hälsocentralen i centrum och lokalerna här uppe tillhör ju Region Kalmar Län

Och i dessa coronatider är det här specialrummet en stor tillgång för verksamheten. Genom att alla misstänkta eller bekräftade covidfall skickas hit minskas risken betydligt att patienterna vid den vanliga hälsocentralen i centrum ska smittas. Den vanliga verksamheten pågår för fullt vid sidan av pandemin. Säkerheten är viktig. Man vill ju att även de vanliga patienterna ska kunna komma utan att riskera att blandas med covidpatienter.

– Men skulle vi upptäcka att ett misstänkt covidfall ändå smyger sig in, har vi ett speciellt rum bredvid receptionen där vi tar in dem, säger Ann Arvidsson, så de inte ska behöva möta andra patienter. Likaså tar vi in alla ambulanstransporter hit till vi är säkra.

På hälsocentralen i centrum har man också lagt ner mycket arbete på att säkra upp, och skapa avstånd så gott som lokalerna tillåter. Det är längre mellan stolarna i väntrummen, handsprit utställt, och mycket annat. 

– Vi jobbar också med att införa tidsbokning på lab-besöken, säger Ann Arvidsson, för att vi på sätt ska kunna styra upp och undvika trängsel.

Hit upp till asyl- och flyktinghälsovårdens lokaler hänvisas också alla patienter som vill bli vaccinerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!