Covidläget i Region Jönköping: Hög smittspridning

Smittspridningen av Covid-19 är fortsatt hög i Jönköpings län. Trots att 42 procent av alla invånare över 18 år fått minst en dos vaccin, har antalet fall ökat igen.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköping och ser ingen nedgång i smittspridning. Snarare tvärtom en viss ökning igen de senaste veckorna.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköping och ser ingen nedgång i smittspridning. Snarare tvärtom en viss ökning igen de senaste veckorna.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2021-05-10 15:17

–  Vi ser att nedgången har avstannat de senaste veckorna och vi har en mindre ökning och ligger återigen på cirka 1 200 nya fall per vecka, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér på måndagens pressträff om Covidläget i regionen.

Fortfarande tas runt 10 000 covidtester runt om i länet varje vecka.

–  Cirka tolv procent av dem är positiva, så det är fortfarande en omfattande spridning,  säger hon.

Hälso– och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig kan se en viss avmattning i sjukvården.

– Vi har cirka 50 patienter på sjukhus, och det är en liten nedgång. Framför allt ser vi att det är färre över 70 år som insjuknar. Det tror vi är en effekt av vaccineringen, säger han.

Även när det gäller intensivvården har situationen mildrats något.

–  Vi har nu en patient från en annan region hos oss eftersom vi har kapacitet att ta emot den. Tidigare har det varit tvärtom att vi tvingats vårda intensivpatienter hos andra regioner, säger han. 

När det gäller vaccineringen redovisar regionen att det gavs runt 13 000 doser förra veckan.

– Nu har cirka 90 procent av alla invånare över 60 år fått minst en dos, totalt ligger vi på 42 procent, säger vaccinsamordnare Jonas Almgren.

– Det ser ganska lika ut i kommunerna, säger han.

Antalet tider för första dosen är få en tid framåt. Det beror på att mycket av det vaccin som finns går till att ge dos 2 till de som fått dos 1. Först vecka 21 räknar man med att tiderna för dos 1 ska bli fler igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!