Då börjar vaccineringen i Hultsfreds kommun

I veckan kommer vaccineringen mot Covid 19 i gång i Hultsfreds kommun. Helt i enlighet med reglerna börjar man med boende i särskilt boende.

I nästa vecka räknar socialchefen Ann-Gret Sillén med att vaccineringen ska komma igång på särskilt boende och LSS-boende i Hultsfreds kommun.

I nästa vecka räknar socialchefen Ann-Gret Sillén med att vaccineringen ska komma igång på särskilt boende och LSS-boende i Hultsfreds kommun.

Foto: Andrey Popov

Hultsfred2020-12-29 16:58

– Vi kommer också att börja med de som bor i LSS-boende, säger Socialchefen Ann-Gret Sillén, som tycker det känns väldigt bra att vi äntligen är framme.

Det är kommunens egna sjuksköterskor som kommer att göra jobbet, kanske dock med hjälp av någon inkallad extraresurs, berättar hon.

Det är heller inte riktigt klar hur många doser Hultsfreds kommun kommer att få i den här första omgången. Vaccinet ska ju spridas ut bland länets kommuner.

– Men vi väntar en hanterlig mängd, säger Ann-Gret Sillén. 

När vaccinet väl kommit gäller det att handla skyndsamt, det är viktigt att det inte får vara upptinat för länge.

Läget inom vård och omsorg har försämrats en smula när det gäller medarbetarna. Däremot är läget bland brukarna stabilt.

– Det pågår en del smittspårningar inom verksamheten och vi väntar på provsvar, cirka 60 prover jämnt fördelat mellan brukare och medarbetare. säger Ann-Gret Sillén.

I slutet av året har 27 medarbetare och 16 brukare inom vård och omsorg konstaterad Covid-19, medarbetarna med konstaterad Covid-19 har ökat en del sedan.

– Vi har sedan oktober tagit drygt 1 100 prover på brukare och medarbetare. Förutom den löpande provtagningen som görs då brukare eller medarbetare har förkylningssymtom så har vi genomfört många smittspårningar, 25 smittspårning i verksamheterna, 17 med inriktning medarbetare och 8 då det gäller brukare, fortsätter hon.

Frånvaron bland medarbetarna är inledningsvis denna vecka cirka 6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!