Då ska ÅFF-kvalet spelas: "Horribelt beslut"

Det blir match för Åtvidabergs FF under torsdagskvällen. Det har fotbollförbundets tävlingskommitté beslutat. "Ett horribelt och fegt beslut", säger ÅFF-tränaren Jesper Ny.

Åtvidabergs FF får ladda för kval mot Västra Frölunda under torsdagen.

Åtvidabergs FF får ladda för kval mot Västra Frölunda under torsdagen.

Foto: Peter Calen

Fotboll2020-12-02 20:30

Det har varit många och långa turer kring kvalmötet till division 1 mellan Västra Frölunda och Åtvidabergs FF sedan ÅFF fått in covid-19-smitta i truppen. Det senaste i ärendet är nu att ÅFF ännu en gång lämnade in en ansökan om att få den första kvalmatchen flyttad, men att svenska fotbollförbundets tävlingskommitté under onsdagen avslog ansökan. Nu talar allt för att den första kvalmatchen spelas på Ruddalen i Göteborg på torsdagskvällen. Returen på Kopparvallen spelas på söndag.

Christer Gustafsson är ordförande i förbundets tävlingskommitté:

– Vi har försökt vara tillmötesgående och hitta en så bra lösning som möjligt för alla, men nu går det inte att flytta matchen längre.

Varför inte?

– Det är av tävlingstekniska skäl. Vi måste komma igång med arbetet att göra nya serier inför kommande säsong. Då måste vi ha en segrare i det här kvalet.

Jesper Ny är mäkta irriterad när Corren pratar med honom på onsdagseftermiddagen.

– Ett horribelt och fegt beslut. Det innebär att förbundet lägger allt ansvar på oss i ÅFF – om vi över huvud taget ska åka ner och vilka som är tillräckligt friska för att spela. 

Christer Gustafsson:

– Jag har förståelse för att klubbledare tänker så, och vi tvingar inte föreningar eller spelare att spela. De besluten måste föreningen själv fatta. Men visst är det en beklaglig situation som uppstått.

Jesper Ny tycker att fotbollförbundet borde skjutit fram kvalet längre fram i tiden redan när ÅFF för några veckor sedan lämnade in sin ansökan om matchflytt första gången.

– Då hade vi kunnat ställa in träningen i en vecka och förhoppningsvis lyckats hålla smittan hos den första gruppen som blev sjuka. Nu var vi tvungna att träna för att det eventuellt skulle bli match om en vecka.

Under tisdagsträningen saknades sju-åtta spelare på grund av sjukdom. Dessutom är två spelare skadade och en (Josh Bragg) är avstängd.

ÅFF hade under onsdagen planer på överklaga beslutet till förbundets överklagandenämnd, men enligt sekreteraren Artur Ogelid hade ett sådant överklagande inte kommit in under tidiga kvällen.

– Vi hinner inte pröva detta ikväll (onsdag) i vilket fall, teoretiskt sett skulle det gå att behandla ärendet under torsdagen, säger Artur Ogelid.

Corren har sökt ÅFF:s ordförande Martin Siggesjö. Corren.se sänder självklart ÅFF:s båda kvalmatcher. Oavsett när de spelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!