Dackarna knapp guldfavorit i jämn serie

Det kan bli en rekordjämn upplaga av Bauhausligan i speedway som drar igång på tisdag. Fem olika kandidater till guldet tippades på ligans upptaktsträff, men Dackarna fick tre röster och ses som knappa favoriter.

Maciej Janowskis Dackarna kan få en rolig säsong om lagledarnas guldtips slår in.

Maciej Janowskis Dackarna kan få en rolig säsong om lagledarnas guldtips slår in.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2021-05-26 17:15

På onsdagen genomfördes en digital upptaktsträff för Baushausligan i speedway där lagledarna för de nio lagen fick ge sin syn på den kommande säsongen. 

– Det är skönt att gå in i den här säsongen med lite mer klara förutsättningar än ifjol och att vi kan få till en hel liga med publik på plats. Jag är imponerad av att klubbarna lyckades lösa säsongen ifjol och jag tror att den krisen kan ha förenat oss så det blir lättare att samarbeta framöver, sa Mikael Holmstrand som är ordförande för Elitspeedway Sverige.

Så här gick snacket bland lagledarna på upptakten.

Dackarna: 

Mikael Teurnberg:

– Vi har en bra topp med Maciej Janowski och Jason Doyle, ett brett mittfält med flera alternativ och flera unga lokala förare som slåss om den sjätte platsen i laget. Får vi bara en bra start och hakar på i toppen kan det går riktigt bra. Samtidigt är det en tuff och jämn serie så det är svårt att lova guld.

Guldfavoriter: Dackarna.

Eskilstuna Smederna: 

Jerker Eriksson: 

– Eftersom vi tog ett sabbatsår ifjol känns det lite som att vi ska gå in och försvara vårt guld från 2019 nu. Vi har tappat Fredrik Lindgren sedan dess och fått in Grigory Laguta som jag hoppas blir en spjutspets. Annars har vi inte de riktiga poängmaskinerna, men ändå en fin bredd i truppen. Serien ser rekordjämn ut och vi är ett av fem lag som kan ta guld.

Guldfavoriter: Eskilstuna Smederna.

Piraterna: 

Daniel Davidsson:

– Förra säsongen blev en bra uppvärmning för mig i min första som lagledare. Nu har vi tappat Jonas Davidsson och ersatt honom med Tomas H Jonasson som jag har stora förhoppningar på. Peter Kildemand står för rutin och spets. Sedan har vi många förare som har hög kapacitet sett till sitt snitt. Målet är att gå till slutspel.

Guldfavoriter: Dackarna.

Vetlanda Speedway:

Conny Ivarsson:

– Jag fick hoppa in som lagledare tätt inpå säsongen och hoppas att min erfarenhet som förare ska räcka långt på den posten med. Vi har Bartosz Zmarzlik och Peter Ljung som stomme och satsar ganska mycket på svenska förare i vårt lagbygge, vilket verkligen behövs för sportens framtid. Det är bara guld som gäller för att jag ska vara nöjd med säsongen.

Guldfavoriter: Vetlanda Speedway.

Rospiggarna:

Peter Jansson:

– Jag är väldigt nöjd med att ha fått in Kim Nilsson i laget. Han var bäste svensk i elitserien ifjol. Patryk Dudek är också spännande då han kan vara på väg mot en ny vår. Jag är väldigt nöjd med truppen som innehåller många lagförare och det gillar jag. Målet är att vara med i toppen och stöka runt.

Guldfavoriter: Indianerna.

Västervik: 

Morgan Andersson:

– I och med att Linus Sundström åkte på en svår skada nyligen så blir lagbygget kraftigt hämmat av ett sådant avbräck. Vi har Artem Laguta som en utpräglad etta i laget och försöker satsa ungt i övrigt. Det ska bli spännande att se regerande juniorvärldsmästaren Jaimon Lidsey i laget. Målet blir att ta oss till slutspel.

Guldfavoriter: Dackarna.

Lejonen:

Anders Fröjd:

– Vi har behållit basen från laget som gjorde det bra ifjol och ersatt på punkter där det behövdes. Det är kul att få hem en lokal förmåga som Oliver Berntzon. Sedan kan Jakub Miskowiak bli ett alternativ framöver. Vi gör upp om guldet med Dackarna och Smederna, men vi vinner i längden på vår bredd med en trupp där vi kan formera flera slagkraftiga uppställningar.

Guldfavoriter: Lejonen.

Indianerna:

Peter Johansson:

– Jag tycker att vi fått ihop en både stark och bred trupp. Chris Holder och Niels-Kristian Iversen är kvar och vi har fått in Gregorz Zengota som kör igen efter skadefrånvaro. Sedan har vi flera unga lovande egna produkter och visionen är att kunna ta guld i framtiden med minst tre lokala förare i startsjuan. Vi kan räcka långt i år.

Guldfavoriter: Indianerna. 

Masarna:

Andreas Sundin:

– Vi tog SM-guld ifjol trots att det inte var många som trodde på oss då. Nu kommer vi få luta oss mycket mot bröderna Piotr och Premyslaw Pawlicki och så var Antonio Lindbäck sugen på att köra den här säsongen också. Han kommer göra stor nytta både på banan och i depån. Vi slår ur underläge, men jag tror att vi kan överraska många.

Guldfavoriter: Masarna.

Slutsatsen blir alltså att fem av nio lag nämns som guldkandidater. Dackarna är knappa favoriter med tre röster före Indianerna som fick två. Lejonen, Vetlanda och Smederna är övriga topptippade.

Mikael Teurbergs Dackarna har ett knappt favorittryck på sig inför en jämn säsong i Bauhausligan.
Mikael Teurbergs Dackarna har ett knappt favorittryck på sig inför en jämn säsong i Bauhausligan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!