Dagisbarn tvingas åka långt

Kommunen klarar kravet att ge barnomsorg i tid. Men föräldrar tvingas skjutsa barn från Gullringen till Djursdala för att få en plats i den kommunala barnomsorgen.

Nyheter2007-05-15 06:19

- Det viktigaste är ju ändå att de får sin barnomsorg så att de kan jobba, säger Sten-Olof Svensson, chef på barn- och ungdomsförvaltningen i Vimmerby.
Kommunen är skyldig att ge en barnomsorgsplats inom tre - fyra månader.
- Vi uppmanar därför alla föräldrar att anmäla 3-4 månader innan de behöver platsen så att vi kan planera, och då klarar vi att ge barnomsorg till alla, hävdar Sten-Olof Svensson.
- Sen får ju inte alla plats precis där de vill, fortsätter han.
Det finns en kö som i dag ligger på runt 75 barn. De vill ha plats till hösten.
- Det är då de flesta ansöker och vill börja skola in. Nu är det inte särskilt vanligt längre med korta varsel och behov av snabb placering.
Totalt finns runt 700 barn på dagis eller hos dagmammor.
Att trycket varierar mellan olika dagis är tydligt. Inte minst i de mindre orterna i kommunen där det ofta bara finns ett dagis. Som till exempel i Gullringen där det nu är så trångt i barnomsorgen att kommunen hänvisar till dagiset - i Djursdala.
- Det är någon enstaka förälder som har det så, men det handlar om en temporär lösning. När sexåringarna går över i förskoleklass efter sommarlovet blir det platser på dagis, tror Sten-Olof Svensson.
Han säger att det inte är första gången liknande hänvisningar sker.
- Nej, det har varit så förr. Vi har hänvisat från Frödinge till Pelarne vid något tillfälle.
I dag är det 24 barn på dagisavdelningen i Gullringen. Där till finns det två dagmammor, men också där är det fullt. Därför tvingas föräldrar att åka längre bort för att få tillgång till den kommunala barnomsorgen.
- Det är tajt också i Södra Vi trots att vi byggt ut där, och sen har vi Frödinge där det också är akut, så där har vi hyrt en extra lägenhet tills utbyggnaden blir klar, säger Sten-Olof Svensson.
För att kunna bygga ut förskolan måste det till nya detaljplan. Det gör att utbyggnaden knappast blir klar förrän nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om