Därför har misstänkte kvinnomisshandlaren släppts

En man som anhölls under natten till igår, misstänkt för grov kvinnofridskränkning, släpptes efter förhör under gårdagen.

Mannen som anhölls igår är frisläppt, men fortfarande misstänkt. Bilden föreställer inte det omskrivna paret.

Mannen som anhölls igår är frisläppt, men fortfarande misstänkt. Bilden föreställer inte det omskrivna paret.

Foto: Anders Wiklund/TT

Nyheter2020-08-06 15:00

Efter ett bråk på ett hotell i Vimmerby under natten till igår, anhölls en man i 20-årsåldern, hemmahörande i Skåne. Mannen ska enligt uppgift ha utdelat lavetter och sparkar mot sin partner, också hon i 20-årsåldern. Mannen misstänks för grov kvinnofridskränkning. Under gårdagen hölls förhör med både målsäganden och den misstänkte i Västervik, varefter åklagaren beslutade att den misstänkte mannen skulle släppas fri.

– Misstankarna mot honom kvarstår dock, uppger Ulf Gollungberg vid polisen.

Varför släpps han fri när han fortfarande är misstänkt?

– Åklagaren måste luta sig mot anhållningsreglerna. Det har lite att göra med vad det är för brott och vad som har framkommit. För att hålla någon krävs häktningsskäl. Vissa brott innebär obligatorisk häktning, exempelvis våldtäkt eller dråp. Men man kan också hålla någon för att säkra bevisning eller om det finns så kallad kollusionsfara eller recidivfara, förklarar Ulf Gollungberg.

Kollusionsfara innebär att det bedöms föreligga risk att den misstänkte förstör utredningen. Detta kan ske genom att den misstänkte undanröjer bevis, eller kontaktar vittnen eller målsäganden i syfte att få dem att ändra sina berättelser. 

Recidivfara kan i allmänhet bara åberopas om den misstänkte har begått liknande brott tidigare, och innebär att det föreligger risk att den misstänkte gärningsmannen fortsätter sin brottsliga verksamhet om personen ifråga sätts på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!