Därför säljer de sin loppis: "Klart att det känns"

Kajsa och Lars Wiklund vill sälja sin loppis i Hultarp. "Jag älskar det här, så det är klart att det känns", säger Kajsa.

Lars startade firman tillsammans med en kompanjon. En stroke hindrade honom att fortsätta som byggmästare och "något måste man ju ha att göra", resonerade han. Nu, 30 år senare har Lars och Kajsa Wiklund bestämt sig för att sälja fastigheten och alla inventarier.

Lars startade firman tillsammans med en kompanjon. En stroke hindrade honom att fortsätta som byggmästare och "något måste man ju ha att göra", resonerade han. Nu, 30 år senare har Lars och Kajsa Wiklund bestämt sig för att sälja fastigheten och alla inventarier.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-04-04 13:00

Jag öppnar den tunga dörren till det 800 kvadratmeter stora, reveterade huset i Hultarp som blev loppisbutik för 30 år sedan.

Bakom disken står Kajsa och hennes man Lars. Det är säsongspremiär – deras sista hoppas de, även om det känns lite dubbelt.

– Det har inte varit ett enkelt beslut, men nu är det taget. Vi har kommit upp i åren och orkar helt enkelt inte med det här längre, berättar Kajsa. Vi tycker det är tråkigt, men det är sälja vi måste.

undefined
När Kajsa och Lars Wiklund tog över fastigheten hade den stått tom sedan 1977. Det tog två år att fylla markplanet, nu är det fullt med prylar på tre våningar.

Fastigheten, med alla inventarier ligger ute till försäljning och förhoppningen är att någon ska vilja ta över och driva Virserums Möbellager vidare.

– Det är många som sagt att de skulle bli ledsna om loppisen läggs ner. Vi har många stammisar och även många nya kunder.

När fastigheten köptes hade den stått tom sedan 1977, inte en pryl fanns innanför de fyra väggarna.

– Vi fyllde en släpkärra på en auktion, sakerna var som en liten klick i huset, de tog inte stor plats, säger Lars och skrattar till vid minnet. Det tog oss två år att fylla första planet.

Nu är det proppfullt med saker – på alla tre planen.

– Vi har byggt upp det här tillsammans med saker från dödsbon och folk som flyttat till mindre och vill bli av med saker. Och framför allt har vi rest runt på auktioner för att köpa på oss nytt. Fast inte så mycket nu senaste året på grund av corona. Det måste ständigt in nya saker, det får inte bli tomt i hyllorna och folk ska se en anledning att komma hit flera gånger varje år, säger Kajsa.

Vad är det som drivit er?

– Det är en livsstil. Jag älskar det här, säger Kajsa.

undefined
Claudia och Norbert Lau från Stenberga letade egentligen efter en stor matsalsmöbel, men tog sig också en titt bland småprylarna.

Claudia och Norbert Lau från Stenberga är på utflykt. Förr var de här ofta, men besöken är mer sporadiska på grund av coronapandemin.

– Normalt har man ju allt man behöver, men det är ändå roligt att titta, säger Claudia. I dag söker vi ett stort matbord.

Emma Johansson, som bor utanför Virserum, tittar mer bland småsakerna.

– Jag letar inte efter något speciellt, men ofta hittar jag något. Jag brukar åka hit några gånger om året.

undefined
Fastigheten med alla inventarier ligger ute till försäljning. Kajsa och Lars Wiklund hoppas någon ska vilja ta över alltihop och driva det vidare med samma kärlek som de själva känner för verksamheten.

Vad som trendar och säljer bäst styrs ofta av tv-program. Har man sett på tv att en kista blir ett soffbord – ja, då kommer folk till Hultarp i jakten på en kista.

– Det har länge funnits ett intresse för gamla saker och värna miljön. Förra året fick vi se intresset öka enormt, så vi hoppas verkligen det finna någon som vill ta över, som kan känna samma kärlek för verksamheten som vi gör.

undefined
Vad som trendar och säljer bäst styrs ofta av tv-program.
Karta: Hultarp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!