Därför ska 156 ton kalk spridas i kommunens sjöar

I år kommer 156 ton kalk att spridas i sjöar och vattendrag. Sjöarna i Hultsfreds kommun mår ganska bra, men på många håll behövs kalkning för att hålla försurningen stången.

Stora Hammarsjön är en av 40 sjöar i kommunen som behöver lite hjälp med kalkning. Men så är det ett populärt friluftsområde också.

Stora Hammarsjön är en av 40 sjöar i kommunen som behöver lite hjälp med kalkning. Men så är det ett populärt friluftsområde också.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2021-04-22 10:00

– Vi ser en långsam förbättring. Men kalkningen kommer att behövas i många år till, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anna Nordgren på Miljö och byggnadskontoret ger en hälsodeklaration för sjöar och vattendrag. 

Med hjälp av regelbunden provtagning i sjöarna och på det viset håller man ett vakande öga på utvecklingen. Vår och höst tas nya prover för att kontrollera PH-värde och några andra parametrar i vattnet.

För något år sedan upprättade länsstyrelsen en kalkningsplan för hela länet och i den ingår det ett 40-tal sjöar och vattendrag i Hultsfreds kommun.

– Som till exempel sjöarna i Stora Hammarsjöområdet, säger Anna Nordgren, vi har totalt nio olika åtgärdsområden i kommunen.

Det betyder att man kalkar där det gör som mest nytta, så att även vatten nedströms påverkas.

– I höst kommer vi att sprida 156 ton kalk i sjöarna, fortsätter Anna Nordgren, det är lite mindre än tidigare.

Ett hälsotecken i sig, men kalkningen är inte den enda räddningen. Det betyder också mycket att det sura nedfallet minskar en del, jämfört med toppnoteringarna på 1980 och 1990-talen.

Men som alltid, smakar det så kostar det. Även om det är staten som tar lejonparten av notan.

– Vi får två olika statsbidrag, berättar Anna Nordgren, ett är på 85 procent och ett är på 100 procent.

För den delen som är på 100 procent har kommunen ansökt om 192 000 kronor drygt, och 85-procentsdelen 123 876 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!