Jaktlagets snabba triumf: Fällde älg på första drevet

I Östergötland är målet, under älgjakten, att 1 975 älgar ska fällas. "I Kinda är det rimliga att ungefär 220 stycken älgar fälls", meddelar Kindajägaren Peter Monell.

Aska-Boda Jaktlag, aktiva utanför Rimforsa, fällde en cirka 230 kilo tung älgtjur på det första drevförsöket. "Det gick snabbt", konstaterar jaktledaren Per Pettersson. Närmast på bild syns jägaren Rickard Pettersson.

Aska-Boda Jaktlag, aktiva utanför Rimforsa, fällde en cirka 230 kilo tung älgtjur på det första drevförsöket. "Det gick snabbt", konstaterar jaktledaren Per Pettersson. Närmast på bild syns jägaren Rickard Pettersson.

Foto: Privat

Rimforsa2021-10-14 13:21

Med start den 8 oktober gav sig många Kindajägare, uppdelade i elva älgskötselområden samt licensområden, ut i skogarna för årets älgjakt. Aska-Boda jaktlag, med jaktledaren Per Pettersson, var tidigt ute. Redan under det första drevet fälldes den första älgtjuren.

– Älgjakten började ju tidigare i år men vi fortsatte att köra på den gamla hederliga startdagen, nämligen den andra måndagen i oktober. Det är jätteroligt att vi är igång, det är en högtid för oss alla som är engagerade, berättar jaktledare Pettersson och fortsätter:

– I år får vi bara lov att skjuta en älgtjur. Kvar av tilldelningen har vi tre älgkalvar.

undefined
Kindas viltförvaltare Peter Monell menar att länsstyrelsens tilldelning utgör fler älgar än vad som i själva verket kommer att fällas i Kinda. "Omkring 220 stycke är det rimliga", konstaterar han.

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands siffror inför älgjakten 2021 har Kinda, som ett av totalt åtta älgförvaltningsområden i länet, fått en tilldelning på 271 fällda älgar. Peter Monell, som sitter i Kindas älgförvaltningsgrupp, menar att tilldelningen utgör fler älgar än vad som troligtvis kommer att skjutas i kommunen. Planen, från gruppens sida, är att 220 älgar ska fällas varav 44 är tjurar, 44 hondjur och 132 kalvar. I Kindas älgskötselområden ingår drygt 90 000 av totalt 104 000 jakthektar.

– Älgstammens storlek pekar ju stadigt nedåt, det har vi sett, och det här är den nivå som vi bedömer att vi kommer att hamna på avskjutningsmässigt. 271 är en övertilldelning. 220 är det antal som vi har i älgskötselplanen, förklarar Monell.

Enligt Monell är det även upp till varje älgskötselområde att uppföra en egen älgskötselplan utifrån mängden älg som finns i aktuellt område. Han anser att varje älgskötselområde, när det har gått en månad av älgjakten, bör se över den planen.

– Det är först då vi kan se hur hög reproduktionen har varit. Jag tror egentligen inte alls på arbetssättet att lägga upp en plan innan jakten och sedan uppfylla den. Det kan göra att stammen antingen minskar eller ökar drastiskt, menar Monell.

– Att göra en uppföljning efter 30 dagar, med tillgänglig viltdata, och sedan bestämma antalet älgar som skjuts är bättre, fortsätter han.

undefined
Peter Monell bedömer att Kinda, innan älgjakten drar igång, har en älgstam som består av omkring 500-600 älgar.

Hur stor är egentligen älgstammen i Kinda?

– Jag har hållit på med det här i massor av år men kan inte säga exakt hur stor den är. Man kan anta att Kinda hyser omkring 400-600 älgar i vinterstam, svarar Monell och fortsätter:

– Jag minns när vi fällde uppemot 1 000 älgar i Kinda på ett år. Dit vill ingen komma tillbaka, då var stammen för stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!