De firar med en bok om kanalens alla attraktioner

Kinda kanals vänner har i samarbete med Kinda kanal AB släppt jubileumsskriften "Kinda kanal – åtta mil upplevelser". Den handlar om aktörer som är verksamma kring kanalen.

Håkan Johanson (t.v) har bland annat intervjuat Kenneth Johansson och Ewa Pettersson inför skriftskrivandet.

Håkan Johanson (t.v) har bland annat intervjuat Kenneth Johansson och Ewa Pettersson inför skriftskrivandet.

Foto: Kinda Kanal AB / Fredrik Palmqvist

Kinda kommun2021-08-03 08:00

Föreningen Kinda kanals vänner bildades 1963. Föreningen bildades därför att det fanns ett hot om att kanalen kunde komma att upphöra. Dess uppgift är att bevara kanalen som farled och kulturminnesmärke. Detta försöker föreningen åstadkomma på olika ingångar.

– Vi sprider kunskap till allmänheten för att göra kanalen mer populär, säger Håkan Johanson, ordförande i Kinda kanals vänner.

Ett av de olika sätt som vännerna vill göra kanalen mer populär är genom jubileumsskriften till kanalens 150-årsfirande. Syftet med skriften är att uppmärksamma många av de aktörer som är verksamma längs kanalen.

– Det finns redan väldigt många historiska böcker om kanalen, därför föreslog jag att låta de som har verksamheter längs kanalen få komma till tals. Alla de som fixar med mat, hyr ut kanoter och säljer glass, med mera. Båtarna och vattnet och slussarna fyller kanalen, med alla runtomkring är det som fyller kanalen med liv, säger Håkan Johanson.

En av de verksamheter som förekommer i skriften är Horn vandrarhem som drivs av paret Ewa Pettersson och Kenneth Johansson. De båda tog över vandrarhemmet 2013.

– Vi finns inte med på Bookings och liknande, vi vill kunna styra över vår egen tid. Men folk hittar hit ändå, vissa kommer via kanalen och lägger sig nere i den vackra båthamnen vi har här, säger Ewa Pettersson.

Och hur påverkar Kinda kanal ert vandrarhem?

– Vi märker av det och de runtomkring märker av det. Vi hade en familj här på 16 personer som checkade in. Det var morföräldrar, barn och barnbarn. De bodde här hos oss och så hyrde de kanot hos campingen och fikade på caféet över gatan. Att de kan ta sig hit gynnar sen flera andra, säger Kenneth Johansson.

Första gången som Håkan Johanson åkte på Kinda Kanal var ombord på Kinda i början av 1950-talet. Då såg det annorlunda ut längs kajerna.

– Då var inte alls lika mycket turism på den tiden. Successivt började turismen få fart och folk upptäcke att man kunde resa runt i Östergötland. Då började verksamheterna komma som en konsekvens av det, säger Håkan Johanson.

Har du lärt dig något nytt genom intervjuerna till skriften?

– Ja, att jag blev väldigt imponerad av alla som jobbar runt kanalen och att det finns hur mycket som helst att lära sig. Man blir liksom aldrig fullärd. 

Kenneth Johansson och Ewa Pettersson utanför sitt vandrarhem i Horn.
Kenneth Johansson och Ewa Pettersson utanför sitt vandrarhem i Horn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!