De startar antikroppstester i Vimmerby

Inom kort börjar antikroppstester erbjudas allmänheten i Vimmerby. Testerna sker genom ett blodprov.

Antikropptestet sker genom ett blodprov.

Antikropptestet sker genom ett blodprov.

Foto: Vaccinova

Vimmerby2020-06-17 21:00

– Vi har fått många förfrågningar i Vimmerby, säger Ulf Andersson, verksamhetschef på Vaccinova i Linköping om varför testerna nu erbjuds i Vimmerby.

Han berättar att man under de senaste sex veckorna genomfört cirka 600 tester varav 60 varit positiva. Här har man sett vissa trender.

– Nio av tio har inte haft en infektion. De som varit jättesjuka och haft ont i kroppen har oftast haft influensa. De som haft corona har inte varit jättesjuka men har haft smak och luktbortfall, yrsel, nedstämdhet, svår trötthet och även ont i magen, säger han.

För att genomföra ett test av antikroppar måste man varit frisk minst tre veckor.

Finns det efterfrågan?

– På andra platser har det varit en enorm efterfrågan och jag gissar att Vimmerby kommer vara likadant. De som varit sjuka vill veta om de haft en infektion, säger han.

Vad visar testet?

– Man får med stor sannolikhet veta om man genomgått en covidinfektion eller inte.

Samtidigt förklarar Ulf Andersson att resultatet inte visar om man kan få corona igen eller om man kan krama sina äldre släktingar som vanligt.

– Vi kan bara säga att vi påvisat antikroppar. Vi kan inte säga konsekvenserna för den enskilde, säger han.

Är det då någon mening att testa sig?

– Folk tar egna initiativ och vi är noga att inte ge råd. Vi påvisar om man har antikroppar eller inte men inte vad det innebär.

Så man ska inte krama gammelmormor, 98?

– Det tycker vi inte man ska göra. Har man antikroppar så tycker vi nog att man ska fortsätta som tidigare ändå, säger Andersson.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!