De tippades som favoriter på upptakten: "En stark tro"

Hockeyettans upptaktsträff är ett tydligt tecken på att seriepremiären är runt hörnet. Under torsdagen var det dags för den södra seriens upptakt, där tränarna var rörande överens om åtminstone en sak: den här säsongens serie blir den tuffaste på många år. "Det finns inget dåligt lag i serien", säger Vimmerby Hockeys tränare Phil Horsky.

Publikfrågan var en av punkterna som togs upp på Hockeyettans upptaktsträff.

Publikfrågan var en av punkterna som togs upp på Hockeyettans upptaktsträff.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-09-24 15:08

Karlskrona och NKT Arena var platsen för den årliga upptaktsträffen inför Hockeyettan. Den södra serien, där Vimmerby Hockey ingår, var sist ut på torsdagen. Där fanns alla de tolv lagens tränare på plats, så också Vimmerby Hockeys tränare Phil Horsky. 

Han såg fram emot säsongen, speciellt med tanke på att han nu fått en hel försäsong på sig att bygga sitt lag. 

– I fjol så kom jag in mitt i säsongen. Jag tycker att laget är mycket bredare i år och det ser bättre ut. Vi har fått behålla den viktiga stommen och framför allt så har vi fått behålla kulturbärarna och Vimmerbykillarna i laget, sa Phil Horsky när det var hans tur att få vädra sina tankar. 

Det var annars en upptaktsträff som givetvis kretsade mycket kring det faktumet att det inte blir någon publik på matcherna – till en början i alla fall. Något som flera tränare såg som en nackdel.

– Man ställer sig frågan om det här verkligen är riktig hockey när vi tvingas spela utan publik, säger Hanhals tränare Jan Ericson, som är ny från Borås.

– Det är en jättenackdel på alla sätt och vis. Ljungby är förknippat med hockey, och får vi inte ta in publik under säsongen så kommer det gå käpprätt åt helvete rent ekonomiskt, säger Troja/Ljungbys tränare Roger Forsberg. 

Tolv lag gör i år upp i den södra ettan, som har ett lite annorlunda upplägg mot vad det brukar vara. Dels så startar säsongen först i oktober och inte i september, dels har man bestämt sig för att använda en ny modell när det kommer till att utse vilka lag som ska spela i kvalserien till Allsvenskan.

Höjdpunkten på upptaktsträffarna brukar vara när varje tränare ska få tippa vilka som vinner grundserien. Den här gången var inget undantag – och det var ett lag som stack ut med fem röster. Tränarna Johan Hellström (Borås), Thomas Engman (Mörrum), Jan Ericson (Hanhals), Andreas Holfeldt (Kalmar) och Mikael Tisell (Nybro) var bestämda när de la sina röster på Troja/Ljungby. 

– De har en tradition av att vara ett topplag och har även allsvensk rutin, kommenterade Thomas Engman. 

För Troja/Ljungby-tränaren Roger Forsberg var det inte direkt någon överraskning att de var favorittippade.

– Troja har en historik och har alltid haft en stark tro om sig. Vi är en anrik förening och det sitter i väggarna, säger han. 

Vimmerby då? Jo, de var delad tvåa i förhandstipsen, tillsammans med Nybro. Både VH och Nybro fick tre röster var. Roger Forsberg, Magnus Rahm (Tyringe) och Emil Ivansson (Kallinge/Ronneby) trodde starkt på VH.

– Jag tror på Phil (Horsky), förklarade Rahm. 

Horsky själv trodde på Nybro, precis som Niklas Högberg (Tranås) och Fredrik Johansson (Halmstad). 

– De har ett starkt lag och gör sällan några misstag, säger Horsky om Nybro. 

Ett annat intressant faktum inför säsongen är att Karlskrona HK spelar i Hockeyettan. Som bekant så flyttades klubben ned från Allsvenskan till ettan på grund av ekonomiska problem. Men deras tränare, Mats Lusth, ville inte utse några vinnare av grundserien.

– Egentligen är det helt jävla oväsentligt vilka som vinner serien fram till jul. Topp fem är det viktigaste, konstaterade han. 

Premiäromgången

3 oktober: Halmstad Hammers–Borås, Hahhals-Troja/Ljungby

4 oktober: Vimmerby Hockey–Tyringe, Mörrum–Tranås, Nybro–Karlskrona, Kallinge/Ronneby–Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!