Debatt i KF: "Majoriteten motverkar "Nattis"

Majoriteten i Vimmerby kommun motarbetar fullmäktiges intentioner om barnomsorg på kvällar och nätter och följer inte skolverkets riktlinjer.

"Det behövs inte hemmiljö med sängar för att barnosmorg nattetid" säger Lars Johansson (V) som anser att majoriteten motarbetar fullömäktiges intention om barnomsorg på obekväma arbetstider.

"Det behövs inte hemmiljö med sängar för att barnosmorg nattetid" säger Lars Johansson (V) som anser att majoriteten motarbetar fullömäktiges intention om barnomsorg på obekväma arbetstider.

Foto: Mikael Andersson/TT

Vimmerby2021-05-11 20:44

Det framförde Lars Johansson (V) i debatten om en interpellation han ställt till Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det spelar ingen roll hur litet behovet är, kommunen är skyldig att göra en individuell bedömning av behovet för varje ansökan, men det har inte gjorts och det strider i vart fall mot förarbetet till lagen, konstaterade Lars Johansson.

Peter Karlsson hänvisade till att man gjort en enkät för att se hur behovet ser ut och att det var få förfrågningar.

– Men om behovet uppstår i morgon, kan vi inte tillgodose det direkt, sade Peter Karlsson

Han svarade också att det krävs ändamålsenliga lokaler för barnomsorg på nattetid.

– Det innebär att det ska vara sängar i hemliknande miljö i det fall barnen ska sova över i omsorgen på natten, det funkar inte med madrasser, sade Peter Karlsson.

Lars Johansson hänvisade återigen till Skolinspektionens riktlinjer och menar att det inte alls är så höga krav.

– Det är upp till kommunen att avgöra vad som är ändamålsenligt. Vi har jämfört med två andra kommuner. I Karlsborg har man just madrasser och i Gamleby i Västerviks kommun använder man väggsängar som fälls ner på natten, sade han och undrade var barnen sover som sover middag i förskolan?

– De sover oftast i vagnar utomhus, replikerade Peter Karlsson.

Barn- och utbildningsnämndens avsikt är att öppna "Nattis i den nya förskolan i Nybble.

– Men vi saknar budget till verksamheten än så länge, sa Peter Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!