Deklarationsdags i pandemitid – det här ska du tänka på

Det är deklarationsdags. Vad har pandemin förändrat? Inte särskilt mycket, visar det sig. Men en eller annan krona i avdrag att tjäna, och ett eller annat misstag att undvika finns.

Deklarationstider. I pandemitider - men när det gäller avdrag förändrar det inte så mycket.

Deklarationstider. I pandemitider - men när det gäller avdrag förändrar det inte så mycket.

Foto: Stefan Gustavsson

Vimmerby2021-03-31 14:00

30 mars var sista dagen att deklarera – om man var angelägen att få återbäring redan i april. Men då handlar det enbart om godkännande i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan ändringar eller tillägg. Årets "riktiga" deadline, sista dagen för privatpersoner att deklarera, är den 3 maj. Deklarationsblanketterna på papper började skickas ut i mitten av mars och 15 april ska alla ha fått hem sina blanketter. De med digital brevlåda ska ha fått deklarationen senast 9 mars.

På Solid Revision i Vimmerby, ortens största revisionsbyrå, konstaterar vd och kontorschef Kerstin Klingstedt att man än så länge mest av allt är sysselsatt med sådant som rör företag; bokslut, revisioner och en för året ny uppgift; granskning av hur företagen hanterat omställningsstöd under pandemin.

– Men privatdeklarationerna börjar komma in, blanketterna har ju skickats ut, säger hon.

Det faktum att pandemin pågick under större delen av 2020, året som ska deklareras, innebär inga större förändringar för privatpersoner:

– Det är egentligen inte mycket extra avdrag som kan göras. Ta till exempel möbler och kontorsutrustning som används hemma, det har man som huvudregel inte möjlighet att dra av. Har däremot arbetsgivaren försett en med utrustning som man har rätt att använda hemma så behöver man inte ta upp det som en förmån. Men det förutsätts att man så småningom lämnar tillbaks utrustningen, säger Kerstin Klingstedt.

Har man en internetuppkoppling som är underdimensionerad för arbete som görs hemifrån kan man göra avdrag för uppgradering. Men det ska, som annat, styrkas och det kan inte handla om de allra enklaste programmen. Hade man inget bredband alls, men fick det installerat genom krav på hemarbete, så är den installationen som regel heller inte avdragsgill.

Vi fikar på jobbet och det kanske arbetsplatsen i många fall står för. Sådana utgifter hemma är inte ok att dra av.

Hemarbete har också förändrat resvanorna. Här gäller samma regler för reseavdrag som tidigare, det är bara faktiska resor som kan dras av och för egen bil gäller en tidsvinst på två timmar gentemot färd med kollektivtrafik.

Skatteverket kommer särskilt att granska uthyrning av bostäder, som antas ha ökat under pandemin, bland annat genom att fler svenskar semestrat i landet. Inkomster från uthyrning på över 40 000 kronor ska deklareras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!