Deltavarianten dominerar nu i länet

"Vi är i ett skifte där deltavarianten nu dominerar i länet." Det menar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddläkare i Kalmar län.

"Det finns en teorietisk möjlighet att det kommer ytterliggare varianter", säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddläkare i Kalmar län.

"Det finns en teorietisk möjlighet att det kommer ytterliggare varianter", säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddläkare i Kalmar län.

Foto: TT / Region Kalmar

Vimmerby2021-07-20 19:00

– Det har gått väldigt fort. Vi hade alfavarianten hela våren och den slog till snabbt också. Men nu är det deltavarianten som tagit över, berättar Lisa Labbé Sandelin.

Resultaten från vecka 26 visar att två tredjedelar av fallen bekräftade med covid-19 var deltavarianten. 

– Det är några veckors eftersläppning på typningarna men vecka 26 har jag en bra samlad bild för. Deltavarianten är väldigt mycket mer smittsam än tidigare varianter. Det kommer alltid att vara en variant som är mest framgångsrik, det är så det fungerar med evolutionen.

Hur många av fallen som berörde Vimmerbybor och Hultsfredsbor kan hon inte säga. 

– Vi har stabiliserat oss på 25 fall per vecka i länet under den senaste tiden. Så bra har vi inte legat på länge. Men eftersom det är så få har vi inte statistik för deltavarianten per kommun, det hade nästan blivit på individnivå. Däremot skulle jag inte säga att läget är över. Det är mycket möjlig att det under ett par år kommer att poppa upp nya varianter som utmanar oss på olika sätt. 

En farhåga är att det ska komma varianter som är motståndskraftiga mot de nuvarande vaccinerna. 

– Vi har diskuterat att vi genom vaccinering kanske selekterar fram de varianter som är motståndskraftiga mot vaccin. Skulle det vara så går de nya vaccinerna att skräddarsy och anpassa på kort tid. Men det kan betyda att vi då behöver vaccinera åtminstone riskgrupperna en gång till. Nu är det viruset som har taktpinnen och kommer ha det under lägre tid framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!