Den blomstertid nu kommer - på gågatan

Nu blommar det... Ordentligt dessutom. På onsdagen sattes de nya blomsterdekorationerna på plats på gågatan i Hultsfred.

På onsdagen började arbetet att ställa ut de nya blomurnorna på gågatan. Sammanlagt blir det tolv blomkrukor i kolossalformat.

På onsdagen började arbetet att ställa ut de nya blomurnorna på gågatan. Sammanlagt blir det tolv blomkrukor i kolossalformat.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-05 15:10

Det är blomkrukor i kolossalformat det handlar om, i storlek med ordinära badtunnor ungefär. Personalen från ÖSK placerade ut blomsterprydnaderna enligt ett förhandsbestämt mönster, grupperade i grupper och blommorna är dessutom färgmatchade.

De stora krukorna är tillverkade i stål och ska vara tämligen underhållsfria. De är rent av rostskyddsbehandlade med rost. Ädelrost som det kallas, den här metoden att skydda metall.

Det får naturligtvis plats massor av växter och grönt i de här urnorna, som de kallas på fackspråk. I en del av dem finns dessutom plantor som ska växa upp till stora träd med tiden. Japansk rönn, som faktiskt påminner om vår vanliga svenska, om än lite mer buskiga. Sedan finns det ett blandat utbud av färgglada blommor. Med allt från pelargoner till murgröna. Och en hel del annat dessutom.

Till det kommer också nya sittbänkar som "slingrar sig" runt blomsterprakten i mjuka kurvor. 

– Det är en del i den planerade upprustningen av gågatan, säger Tony Bohlin förbundschef på ÖSK, tidigare i år har det lagts nya betongplattor.

Han berättar också att storleken och tyngden på de här blomurnorna gör att de också har en trafikdämpande funktion. Inte primärt som antiterrorkrukor, men det är en del annan trafik på gågatan som får sänka farten, de här blomsterdekorationerna tar en del plats. 

– Det är tunga saker, säger Tony Bohlin, det är mycket jord i krukorna. Så det vill till att flytta på dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!