"Det kommer ta två år tills jag är återställd"

Westerviks MSK:s unga motocrosstalanger Melvin Hultgren och Emil Appelqvist tävlade i USM i Enköping den 23 augusti. Det slutade riktigt illa för en av dem.

Emil Appelqvist.

Emil Appelqvist.

Foto: Montage

Motocross2020-09-03 10:56

Det var i den andra deltvälingen av ungdoms-SM som olyckan var framme. 

Emil Appelqvist körde i den tuffa U19-klassen där 20 av 44 förare i kvalet skulle gå vidare till final.

– När jag körde ut på sista kvalvarvet ropade de upp i högtalarna att jag låg på 19:e plats, vilket betydde att jag skulle kvala in om jag höll den positionen, berättar Emil.

Men när 18-åringen kom flygande mot ett stort hopp fick han starka vindar mot sig som blåste honom och cykeln av banan och ner i ett dike.

– Jag kraschade och voltade runt. Crossen gick av på mitten och framhjulet formade sig som en åtta, säger Emil som blev liggandes, skrikandes av smärta.

– Jag fick en stor och öppen lårbensfraktur och fyra frakturer i ryggen. Jag fick en spricka i bröstet, bet av mig halva tungan, pajade mina tänder, punkterade ena lungan och fick en läckande lunga också samt en massa blåmärken överallt.

undefined
Emil är kvar på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att bland annat ha blivit stelopererad i övre delen av ryggen.

Emil flögs med helikopter från crossbanan i Enköping till akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Här gjorde jag två lårbensoperationer och en ryggoperation. Jag blev stelopererad i övre delen av ryggen, förklarar han.

På grund av Covid-19 har det varit extremt tufft för Emil som inte har fått träffa sina nära och kära.

– Jag åkte i ilfart upp till Uppsala och fick inte komma in på intensivvårdsavdelningen först. Jag sa att Emil behöver mig, men det tog fyra timmar innan jag på nåder fick träffa honom efter att han grät och skrek efter mig. Jag kramade om honom och vi grät tillsammans en stund innan han lugnade sig lite. Ett dygn fick jag stanna där. Efter det bodde jag i husbilen på parkeringen utanför, berättar Emils pappa Ronnie Appelqvist som fick ha kontakt med läkarna via telefon.

Förra fredagen, fem dagar efter olyckan, transporterades Emil via ambulans till Västerviks sjukhus.

– Tanken var att han skulle flyga helikopter först, men det blev ambulans istället. Det var synd, för under färden blev Emil så pass dålig att han fick läggas in på intensiven istället för avdelning 2 på grund av svåra smärtor. Men efter ett dygn hamnade han på tvåan och nu ligger han på avdelning 3, säger Ronnie.

undefined
WMSK:s Emil Appelqvist körde SM-kval i motocross när olyckan var framme.

En sån här händelse är förmodligen rejält avskräckande för de allra flesta, speciellt för Emil som bröt både foten och nyckelbenet på två ställen förra året och precis hade kämpat sig tillbaka. Men trots det ser Emil positivt på framtiden, även om motocross inte är något han vill tänka på ännu.

– Jag har redan kommit sjukt långt i min resa för att komma tillbaka från kraschen.

Emil kan belasta både benet och ryggen lite grann. Ögat är bättre även om han fortfarande har en stor blödning i det. Tungan läker som den ska även om han inte har någon känsel i den. Sprickan i bröstplattan smärtar fortfarande och gör att han knappt kan ha täcke på sig ens. Som hjälpmedel har Emil fått rullstol, kryckor, gåpall och sittpall. Han vill gärna tillbaka till skolan så fort som möjligt

– Läkarna tror att det kommer att ta minst två år tills jag är återställd. Men den 4 september får jag äntligen komma hem till min familj igen. Vi är verkligen tacksamma för fin sjukvård.

undefined
Emil Appelqvist får lämna Västerviks sjukhus på fredag (4 september) och ser fram emot att komma hem till familjen.

Efter att ha sett sin klubbkamrat och vän flygas iväg med helikopter var det givetvis inte så lätt för Melvin Hultgren att sätta sig på cykeln och tävla direkt efter. Men även om han inte tog sig till final gjorde han det riktigt bra och blev fyra i uppsamlingsheatet.

Emil Appelqvist tas om hand efter att ha flugit av banan och brutit flera ben i kroppen.
Emil Appelqvist tas om hand efter att ha flugit av banan och brutit flera ben i kroppen.
Motocross

Motocross är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana.

En modern motocrossbana är vanligtvis mellan 1 och 2 kilometer lång och 3 till 6 meter bred. 

Banorna följer vanligtvis den naturliga terrängen men har också inslag av artificiella hinder i form av olika sorters hopp till exempel farthopp (en bula upp ur marken) och platåhopp ett "vanligt" hopp.

Ett heat omfattar för eliten 35 minuter + 2 varv och för ungdomseliten 20 minuter + 2 varv. (Källa: Wikipedia)

Karta: Akademiska Sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!