"Det märks att vi spelar på en högre nivå nu"

På lördag får Jonatan Green äntligen spela division 1-innebandy med sitt kära VIBK. "Det här har varit min drivkraft hela tiden", säger poängkungen.

56-69-67-63-61-72-65. Det är Jonatan Greens imponerande poängproduktion de senaste sju säsongerna. Nu väntar tuffare motstånd i division 1.

56-69-67-63-61-72-65. Det är Jonatan Greens imponerande poängproduktion de senaste sju säsongerna. Nu väntar tuffare motstånd i division 1.

Foto: Michael Nordin

Innebandy2020-09-24 11:30

Genom åren är det många toppklubbar som har försökt övertala Jonatan Green att lämna Vimmerby.

Alla har fått nobben. 

Istället har Green öst in poäng i VIBK-tröjan. Säsong efter säsong. Efter debuten 2012/13 har det blivit smått osannolika 461 poäng i A-laget. Siktet har hela tiden varit inställt på att nå division 1.

Nu är vi där.

På lördag, klockan 11:00, är det seriepremiär borta mot Nyköping.

– Det ska bli otroligt roligt. Jag längtat efter det här i så många år. Speciellt efter den jobbiga förlusten mot Hovslätt 2016, när vi föll på mållinjen. Det skapade en stark vilja hos mig att stanna kvar och spela upp VIBK i "ettan".

Hur har försäsongen varit?

– Bra. Det märks att vi spelar på en högre nivå nu. Truppen är bredare och det är lite högre tempo på träningarna. Om man tittar på träningsmatcherna har det också sett bra ut. Framför allt sticker matcherna mot Gränna, Craftstaden och Åby ut. Att vi hotade Åby på bortaplan var ett skönt formbesked. De ska ändå spela i allsvenskan den här säsongen.

Precis som tidigare bildar Jonatan Green en vass förstakedja tillsammans med Victor Wall och Albin Alfonsson. I premiären mot Nyköping kommer de troligtvis ha backarna Johan Carlsson och Hampus Carlsson bakom sig.

Om VIBK ska kunna hävda sig på division 1-nivå är det viktigt att just förstaformationen producerar poäng.

– Vi som femma, och jag personligen, ska göra poäng framåt. Så är det. Det är min roll, säger Jonatan Green.

Känner du av pressen?

– Nja. Pressen var värre när vi spelade i "tvåan". Nu kommer nog inte folk ha samma krav på mig. Men visst, det är klart att det finns en liten press. Samtidigt har vi många spelare som kan bidra i det offensiva spelet. Titta bara på konkurrensen i laget. Det är inte lätt att ta plats i någon av de tre formationerna.

Vad är en rimlig målsättning för VIBK den här debutsäsongen?

– Vi har inte satt någon gemensam målsättning än, men det självklara målet är att fixa nytt kontrakt. Det går inte titta högre än så, tycker jag. Vi kommer vara underdogs i nästintill varje match. Känslan är att både toppstriden och bottenstriden kommer bli ett getingbo. Det är en oviss serie.

* Vimmerby Tidning/Kinda-Posten kommer bevaka VIBK:s seriepremiär på plats i Nyköping. Ni kan följa matchen direkt på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Rapporteringen startar strax före 11:00 på lördag.

Vass förstakedja. Jonatan Green spelar tillsammans med Victor Wall och Albin Alfonsson.
Vass förstakedja. Jonatan Green spelar tillsammans med Victor Wall och Albin Alfonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!