Djupkartor kan tas fram för fem av Vimmerbys sjöar

Digitala djupkartor ska tas fram för tio sjöar i länet. Fem av dem som valts ut ligger i Vimmerby.

Länsstyrelsen vill loda fem sjöar i kommunen för att få fram en digitala djupkartor som ska underlätta vid statusklassning. 2020 undersöktes Spillen och Nyn i Vimmerby. På bild är Yxern.

Länsstyrelsen vill loda fem sjöar i kommunen för att få fram en digitala djupkartor som ska underlätta vid statusklassning. 2020 undersöktes Spillen och Nyn i Vimmerby. På bild är Yxern.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-04 16:00

Redan förra året började projektet och Länsstyrelsen i Kalmar län tog fram djupkartor för 13 sjöar.

– Det är de sista tio lite större sjöarna i Kalmar län som saknar djupkartor som ska undersökas nu. Det är faktiskt så att hälften av sjöarna som är tänkta ligger i Vimmerby kommun, berättar Carina Pålsson på vattenenheten.

undefined
"Eftersom vi ännu inte hunnit prata med alla markägare vill vi avvakta med att säga vilka sjöarna det gäller", säger Carina Pålsson på länstyrelsen. På bild är Krön.

Det är digitala djupkartor, medeldjup och vattenvolym som ska tas fram för respektive sjö. Projektet finanseras med medel från Havs- och vattenmyndigheten. 

– Vi jobbar med att se över tillståndet i alla större sjöar, vattendrag och kustvattnet så att det ska finnas tillräckligt med dricksvatten till kommande generationer. Det är en del i EU:s gemensamma vattendirektiv. Därför måste vi hålla koll på sjöarnas status. Har en sjö låg status sätter vi in åtgärder. Till exempel ska det inte vara för höga näringshalter så att det blir problem med igenväxning och algblomning. 

undefined
“Att loda innebär att man mäter djupet på massa olika punkter kors och tvärs över hela sjön”, berättar Carina Pålsson, åtgärdssamordnare på vattenenheten.

Hur hjälper djupkartor till med det?

– För att det ska bli så korrekt som möjligt när vi gör statusklassningen måste vi veta vilken typ av sjö det är. Vilket vi får reda på genom djupkartorna. Så det är en formell aspekt. Men man kan använda informationen till mycket annat också. Som markägare och fiskerättsinnehavare kan djupkartor till exempel vara användbara när man fiskar.

Vilka sjöar rör det sig om i Vimmerby?

– Vi har inte hunnit prata med alla markägare så vi vill stämma av med dem innan vi går ut med vilka sjöar det rör sig om. Arbetet påbörjas i höst och ska vara klart vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!