Döda kalvar dumpades i skogen: "Otäckt att se"

Tre döda kalvar har kastats i skogen utanför Tuna, alldeles intill en grusväg. Ett lagbrott och en otäck syn för förbipasserande.

En anonym tipsare fick syn på kalvarna när han körde förbi, och hörde av sig till tidningen.

En anonym tipsare fick syn på kalvarna när han körde förbi, och hörde av sig till tidningen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-12 07:58

På fredagen i förra veckan hörde en anonym tipsare av sig till Vimmerby tidning och berättade om kalvarna. Redan då hade de legat i skogen i flera dagar. De döda djuren ligger i en grop men är fullt synliga från grusvägen som går förbi och ner mot Tunasjön. När Vimmerby tidning besökte platsen låg också skelettdelar från djuren utspridda på vägen.

– Jag tyckte att det var hemskt och otäckt att se, säger tipsaren.

Tipsaren fick syn på kalvarna när hen körde förbi.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att man dumpar djur sådär. Man vet ju såklart inte men man tänker att det kan handla om djurplågeri eller vadsomhelst, säger tipsaren.

Att dumpa tamboskap i naturen är ett lagbrott. Reglerna är bland annat till för att minska risken för spridning av sjukdomar.

En av kalvarna hade en märkning i örat, vilket skvallrar om att den kan komma från en gård. Enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel hade man fram till och med måndagen dock inte fått in någon polisanmälan angående kalvarna. 

– Det är i så fall frågan om ett miljöbrott. Det är svårt att gissa sig till straffet men det handlar oftast om böter i liknande fall, säger han

Hur vanligt förekommande är det att boskapsdjur dumpas i skogen?

– Det händer då och då men det är inte särskilt vanligt att tre kalvar från en gård dumpas i ett dike. Det är också svårt att gissa vad det kan handla om, om kalvarna dumpats där av ägaren eller om någon tagit dem från ägaren, säger Robert Loeffel.

Kalvarna som dumpats i skogen utanför Tuna har angripits av rovdjur.
Kalvarna som dumpats i skogen utanför Tuna har angripits av rovdjur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!