Lågmält och rörande om döende småbarnspappa

"Alltid nära dig" är en gripande och välbalanserad film om en ung, döende pappa och hans fyraårige son.

Michael (Daniel Lamont) och hans pappa John (James Norton) vet att deras tid tillsammans är utmätt och att döden snart ska skilja dem åt.

Michael (Daniel Lamont) och hans pappa John (James Norton) vet att deras tid tillsammans är utmätt och att döden snart ska skilja dem åt.

Foto: Scanbox Entertainment

Recension2021-09-17 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Alltid nära dig

Visas på: Bio

I rollerna: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O'Higgins

Regi: Uberto Pasolini

Speltid: 96 min

Betyg: 3

Livet, kärleken och döden, är inte det vad allt egentligen handlar om? John är ensamförälder till fyraåringen Michael och jobbar som fönsterputsare. Genom rutorna kan han se hur andra, mer välbeställda har det. Pojkens mamma har lämnat dem för länge sedan.

Men John är döende i cancer. Med en adoptionsbyrås hjälp försöker han hitta nya föräldrar åt sin son. På barns känsliga vis förstår Michael att hans pappa inte mår så bra, trots att John inte vill prata med honom om vad som väntar dem.

I lågmälda och vardagliga bilder skildras deras relation. James Norton, som vi bland annat kunnat se som deckargåtslösande präst i tv-serien "Grantchester", gör ett fint porträtt av en man som är fattig men som är ömsint och kärleksfull mot sonen, medveten om att deras gemensamma tid är utmätt.

Regissören, Uberto Pasolini, har en annan hyllad film bakom sig med döden som tema, "Still life" (2013). Han gör det inte lätt för sig, men balanserar väl mot de värsta melodramatiska avgrunderna.

Denna verklighetsbaserade berättelse är sorglig som i ett gammalt skillingtryck – och precis som i sådana finns också en udd av samhällskritik. De aspirerande adoptivföräldrarna har vitt skilda motiv till att ta sig an ett barn. Även med det temat rör Pasolini, som också har skrivit manus, vid de djupaste frågorna i vår existens med lågmält och vardagligt tilltal.

Läs mer om