Dom i grovt våldsmål: En döms för grov utpressning

De fem män som åtalats för flera grova våldsbrott i Vimmerby i somras, frias på de flesta punkter. De döms dock för grovt hemfridsbrott. En av de åtalade döms även för grov utpressning och en annan för misshandel.

Samtliga inblandade frias från grov misshandel och olovligt frihetsberövande i domen i det uppmärksammade våldsmålet från midsommarhelgen i fjol. Till vänster det bollträ som beslagtagits i utredningen, men det är inte bevisat om det använts, enligt rätten.

Samtliga inblandade frias från grov misshandel och olovligt frihetsberövande i domen i det uppmärksammade våldsmålet från midsommarhelgen i fjol. Till vänster det bollträ som beslagtagits i utredningen, men det är inte bevisat om det använts, enligt rätten.

Foto: Polisen/ TT-Bild Arkiv

Vimmerby2021-05-10 13:15

Det framgår av domen Kalmar tingsrätt meddelade på måndagsförmiddagen.

Fem män döms för grovt hemfridsbrott för att de natten till midsommardagen i fjol trängde sig in i en bostad i ett mindre samhälle i Vimmerby kommun för att kräva betalning av en narkotikaskuld. I bostaden blev en man i 25–årsåldern slagen med tillhygge så han fick ett rejält jack i huvudet. Enligt tingsrätten går det inte att fastställa vem av de misstänkta som slagit honom. Därför frias samtliga från den grova misshandeln.

Däremot döms en 20-åring bosatt i Skåne för att han vid ett senare tillfälle slog samma brottsoffer med två knytnävsslag. Enligt åtalet skulle det då har rört sig om 10-20 slag och en spark. Men eftersom bara två slag är bevisade enligt rätten sänks brottsrubricering till misshandel av normalgraden.

Samma 20-åring och en 20-åring från Vimmerby döms också för stöld för att de var för sig tagit en mobiltelefon respektive en handkontroll till ett TV-spel.

Mannen i 20-årsåldern från Vimmerby döms även för grov utpressning sedan han hotat att döda 25-åringen som bodde i bostaden om inte en anhörig till denne förde över 5 000 kronor som 25-åringen skulle betala för den gamla skulden.

Samtliga fem åtalade frias även från olovligt frihetsberövande. Tingsrätten menar att de två brottsoffren, 25-åringen och en kamrat till denne som också befann sig i bostaden när gänget trängde sig in, följde med frivilligt till Vimmerby för att ta ut de 5 000 kronorna från en bankomat.

Tingsrätten anser heller inte att den fortsatta färden till en annan mindre ort i kommunen är att betrakta som olaga frihetsberövande, trots att 25-åringen på nytt misshandlades och kränktes där. 

Den 20-åring som fälls för grov utpressnng, grovt hemfridsbrott och stöld döms till skyddstillsynd med särskild behandlingsplan. I det fall rätten valt fängelse hade det blivit ett år och sex månader.

En 45-åring från Vimmerby kommun döms för grovt hemfridsbrott till villkorlig dom och 60 timmars samhällstjänst motsvarande två månaders fängelse. En 45-åring döms till villkorlig dom och 50 dagsböter. Två 20-åringar döms till skyddstillsyn med vård och behandling.

En sjätte döms för hemfridsbrott. Samtliga ska betala 15 000 plus 20 000 till den misshandlade 25-åringen och hans anhörige som skickade över pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!