Vem vet hela sanningen bakom misstänkt djurplågeri?

Att läsa om misstänkta fall av djurplågeri väcker starka känslor hos de flesta, men insändarskribenten tycker att man ska fundera på vilka bakomliggande orsaker det kan finnas när en äldre person inte fullt ut klarat av att ta ansvar för sina djur.

Slarv, okunskap, eller helt enkelt dålig ekonomi. Insändarskribenten uppmanar till att inte vara alltför snar att döma hårt när äldre djurägare försummat att ta sina djur till veterinär i tid.

Slarv, okunskap, eller helt enkelt dålig ekonomi. Insändarskribenten uppmanar till att inte vara alltför snar att döma hårt när äldre djurägare försummat att ta sina djur till veterinär i tid.

Foto: ADAM IHSE / TT

Insändare2021-11-24 20:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Vimmerby Tidning den 24 november nämns ett fall av djurplågeri, där en 75-åring misstänks för att ha utsatt två katter för lidande genom att inte uppsöka veterinär när katterna behövde vård. Skaffar man ett djur så är detta ett stort ansvar. Men döm inte den här äldre mannen för hårt – vi känner inte till hela hans situation och vet inte vad anledningen är till att han inte uppsökt veterinär. Det kan vara slarv eller okunskap. Det kan också vara ekonomiska orsaker. 

Jag har själv en katt och han drabbades av svår kattsnuva, vilket gjorde att jag tvingades uppsöka veterinär och detta resulterade i att katten efter vård och medicinering nu är frisk. Denna behandling kostade 2 000 kronor, pengar som kanske alla inte har möjlighet att betala. Hursomhelst kanske dessa katter är 75-åringens käraste vänner, det kan mycket väl vara så att han känner både ångest och är mycket ledsen över att hans katter är sjuka och att han inte kunnat ge katterna den vård de behövde. Jag önskar jag kunde hjälpa honom.

Veterinärkostnaderna har blivit oerhört dyra och jag vädjar till alla att ta en djurförsäkring då detta eliminerar de värsta ekonomiska smällarna vid djurs sjukdom.