Dubbelt så långa köer nu: "Fick ett rejält bakslag"

Köerna till Folktandvården i Hultsfred är dubbelt så långa nu, jämfört med innan corona. "Vi tvingades stänga just när vi började se ljuset i tunneln", säger klinikchef Rahan Pakravan.

Rahan Pakravan är beredd att fylla stolarna. Kön till folktandvården i Hultsfred har vuxit sig dubbelt så lång under pandemin. "Vår strategi att fokusera på de med störst vårdbehov".

Rahan Pakravan är beredd att fylla stolarna. Kön till folktandvården i Hultsfred har vuxit sig dubbelt så lång under pandemin. "Vår strategi att fokusera på de med störst vårdbehov".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-23 08:00

En lyckad rekrytering av nya tandläkare gjorde att Rahan Pakravan vågade sätta en hög målsättning.

– Vi tänkte först och främst vara i fas med barnkön i maj, sedan skulle vi börja beta av kön med vuxna, säger han.

Så kom coronapandemin. Allt ställdes på ända. Och sedan i mars har köerna vuxit sig allt längre för att i dag vara i princip dubbelt så långa som då.

– Vi fick ett rejält bakslag, men nu rullar vi igen utan restriktioner. Eftersom det är en så lång kö nu, är vår strategi att fokusera på de med störst vårdbehov, alltså våra riskpatienter. 

När räknar ni med att vara i fas nu?

– Jag är hoppfull, men vi måste ge det tid. Men det ligger åtminstone ett halvår fram i tiden, innan vi är i fas med barnkön. Men då får det inte bli något bakslag. 

Hur tänker du kring att så många köar?

– Det är jättetråkigt och jag har full förståelse för om folk är frustrerade. Först var det tandläkarbrist, sedan helt stängt. Nu gör vi allt vi kan. Vi har även ett åttonde behandlingsrum på gång, för att vi ska kunna ta emot fler patienter.

Är du rädd att vårdbehovet ökat?

– Jag hoppas inte det. Vi har ju hela tiden haft akuttandvården öppen och de som varit under behandling har vi också försökt beta av, så de inte går halvfärdiga. Men det är kanske främst det att patienter inte velat komma hit på grund av smittorisken. Jag hoppas inte munhälsan påverkats i den bemärkelsen.

Karta: Folktandvården Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!