Dubbelt så många unga går utan jobb

Under juni så har antalet nyinskrivingar ökat kraftigt på Arbetsförmedlingen i Hultsfred. Ökningen har att göra med pandemin.

Mångas jobb har påverkats av pandemin. I Kalmar län så har antalet nyinskrivningar på arbetsförmedlingen ökat med 61,7 %.

Mångas jobb har påverkats av pandemin. I Kalmar län så har antalet nyinskrivningar på arbetsförmedlingen ökat med 61,7 %.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2020-07-15 06:00

Under juni månad så har anstalt nyinskrivningar till Arbetsförmedlingen ökat med 91% samt 114% bland ungdomar i åldern 18 till 24 år om man jämför med juni förra året. Detta beror, som så mycket annat, på den rådande pandemin. Det har blivit tuffare för arbetsgivare att anställa ny personal under våren och sommaren och de branscher som har påverkats mycket är tillverkningsindustrier och besöksnäringen. 

– Det är så här utfallen ser ut, säger Kalle Östergren, enhetschef på Arbetsförmedlingen för Kalmar län. Procenten ser ut som den gör för att det handlar om låga tal från början. i juni förra året så var det 49 personer som skrev in sig, i år var det 96 personer, då blir det en ökning på 91 %. 

Av de som söker jobb så har personer i gruppen 18 till 24 år och de som är nya på arbetsmarknaden blivit de som påverkats mest. De som har haft en korttidsanställning eller varit anställda en kort period blir de som får gå först.

– En del arbetsgivare har avvaktat med att anställa personer, säger Kalle Östergren.

Arbetsgivare som anställer personer som inte är från Sverige avvaktar och håller koll på direktiven från olika länder. Jobben som det kan handla om är till exempel bärplockning. 

Arbetsförmedlingen har också ett nära samarbete med kommunerna, där de till exempel hjälper till med feriejobb. Tidigare i våras så tillkom det fler feriejobb i Hultsfred kommun. 

– Utan dem så hade det sätt värre ut, säger Kalle Östergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!