Duellen: Vi väljer ut de bästa VIBK-lagen

Under jul- och nyårshelgen kommer vi återpublicera några av de mest lästa sportjobben under 2020. Här är en innebandyartikel från maj – där våra reportrar Michael Nordin och Torbjörn Allvin plockade ut sina favoritspelare i Vimmerby IBK på 2010-talet.

Den kanske mest klassiska matchen på 2010-talet. VIBK mot Hovslätt i en helt avgörande seriefinal, säsongen 2015/16. Bortalaget vann med 4-3 efter stor dramatik.

Den kanske mest klassiska matchen på 2010-talet. VIBK mot Hovslätt i en helt avgörande seriefinal, säsongen 2015/16. Bortalaget vann med 4-3 efter stor dramatik.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2021-01-01 12:30

MICHAEL NORDIN (Victor Wall): Hm, ska jag plocka ut mig själv? Jag spelade ändå i VIBK säsongen 2011/12. Nä, okej, skippar det. Men jag vill ändå tro att det kan ge mig en fördel här. Vi ska välja en målvakt och två femmor vardera, utan att ta samma spelare. Mitt förstaval är enkelt: Victor Wall. Det går argumentera för att några spelare har haft en högre högstanivå, men ingen annan har betytt så mycket för VIBK på 2010-talet som Wall. Han har levererat på en hög nivå – säsong efter säsong. Utöver sina spetsegenskaper på planen är han en perfekt ambassadör för föreningen.

TORBJÖRN ALLVIN (Jonatan Green): Wall och Green. Här splittras radarparet. Green var mitt naturliga förstaval. Inget snack. Gjorde sina första matcher i A-laget redan säsongen 2012/2013. Då gjorde han fem poäng på 13 matcher. Sedan har det rasslat till ordentligt. Här är poängskörden efter debutsäsongen: 56-69-67-63-61-72-65...Ruskiga siffror. Ruskigt jämn hög nivå. Att Green är moderklubben trogen, trots locktoner från högre nivå, är ett extra plus.  

NORDIN (Jesper Alm): Smart och seriös spelare som har tagit sig hela vägen till SSL. 174 matcher i den svenska högstaligan är respekt. Under ungdomsåren i Vimmerby var Jesper Alm en duktig center – som charmade publiken i Idrottshallen med sina zorromål. Har numera skolats om till back i Linköping IBK.

ALLVIN (Jonas Friberg): Slår till med två vassa och leveranssäkra forwards direkt. Så, ja. Har alltid gillat Friberg. Inte bara för hans enorma målproduktion, utan kanske ännu mer för det hårda jobbet och ständiga “spring-i-benen och inget-är-omöjligt-mentaliteten”. Säsongen 2013/14 var han seriens obestridlige poängkung och slog till med 55 (!) mål och 82 poäng. Där ligger till och med Green i lä.  

undefined
Förstakedjan för åtta-nio år sedan: Christian Streipel, Victor Wall och Martin Jagbrant. Då hade en ung Jonatan Green precis börjat träna med seniortruppen.

NORDIN (Christian Streipel): När det vankades powerplay i början av 2010-talet kretsade mycket kring Mariannelunds-produkten Christian Streipel. Med all rätt. Han hade fin blick för spelet och gjorde många mål med sitt giftiga dragskott. Säsongen 2011/12 kom han tvåa i seriens poängliga.

ALLVIN (Marcus Pettersson): Självskriven i mitt lag. “MP” lagade inte bara mat till laget inför varje hemmamatch, utan han var lika viktig för VIBK på planen. Tuff och följsam i duellspelet och en pålitlig kapten som hade en hög lägstanivå.  

NORDIN (Linus Isaksson): Spelskicklig och poängstark back med ett vasst slagskott. Hade dessutom en vinnarskalle utöver det vanliga. Det spelade ingen roll om det var träning eller match. "Lente" ville vinna till varje pris. Avslutade sin karriär alldeles för tidigt på grund av motivationsproblem (?).

ALLVIN (Anton Isaksson): Anton är ny lagledare i herrlaget. Egna spelarkarriären är vilande. Kanske den back senaste decenniet med högst potential. Utmärkt teknik, fin spelförståelse och ett offensivt hot.  

NORDIN (Kim Karlsson): Victor Wall, Jesper Alm, Christian Streipel – och nu Kim Karlsson. Jotack. Det är en hygglig forwardsuppsättning så här långt. Med nummer 52 på ryggen var den sistnämnde en pålitlig målmaskin under många säsonger. Kim gjorde totalt 188 mål på 175 matcher innan flyttlasset gick till Linköping.

undefined
Petter Leander och Marcus Pettersson. Två profiler som har betytt otroligt mycket för VIBK genom åren.

ALLVIN (Jonatan Stridh): Tyvärr skadedrabbad och kombinerade också innebandyn med fotbollen. Min känsla är att Jonte hade nått minst allsvensk nivå om han gett innebandyn en rejäl chans. En matchvinnartyp, som hade så många verktyg i sin verktygslåda.  

NORDIN (Martin Jagbrant): Ytterligare en bra värvning från Mariannelund. Tillsammans med Streipel och Wall bildade Jagbrant en vass förstakedja för åtta-nio år sedan. Snudd på komplett forward för att vara på division 2-nivå. Plus i kanten: rightare, vilket nästan alltid är en fördel (jag vet).

ALLVIN (Mattias Zeilon): Den spelare i den unga generationen som imponerat mest på mig. Har en förbluffande fin teknik och är svårfångad med sina långa dragningar. Bra blick för spelet. Ska bli intressant att följa hans vidare utveckling i division 1.  

NORDIN (Johan d.ä. Carlsson): "JC" tog plats i mitt VIF-lag. Han gör det här också, med ungefär samma motivering. En naturlig ledare med tuff spelstil. Hade en nyckelroll när VIBK äntligen avancerade i seriesystemet.

ALLVIN (Ricky Gustafsson): Tar med ytterligare en lirare i mitt lag. Har enormt fin känsla, för bollen och för spelet. Med sin rutin och sin vinnarmentalitet tror jag att han blir viktig för VIBK i ettan.

NORDIN (Mattias Kåhlman): Han spelade 65 av 66 matcher under sin tid i Vimmerby, vilket är ganska talande. Backen från Västervik var just pålitlig och stabil. Bra passningsspelare.

undefined
Jättetalangen Jesper Alm gjorde ett flertal så kallade zorromål. Numera spelar 25-åringen i SSL-laget Linköping IBK.

ALLVIN (Jonas Elofsson): På tal om rutin...här snackar vi om en garvad spelare som vet hur matcher ska vinnas på en högre nivå. I återkomsten i VIBK säsongen 2017/18 producerade Elofsson ständigt på en hög nivå. Bidrar också med lugn och trygghet. Kan bli en viktig joker om han väljer att hoppa på division 1-tåget. 

NORDIN (Patrik Karlsson): "Bobby" behöver inte någon närmare presentation. Har gjort hundratals och åter hundratals matcher i VIBK-målet. En vinnare ut i fingerspetsarna, som har förmågan att "spika igen kassen" om det behövs. Har lämnat klartecken till ytterligare en säsong, vilket förstås betyder massor för laget.

ALLVIN (Andreas Brodin): La av för något år sedan och valde fotbollen före. “Dea” hade mycket i sig och kunde ha blivit en bärande spelare om han fortsatt. Bra skott, laglojal och fina passningar.   

NORDIN (Petter Leander): VIBK-profil och boxplay-specialist. Med sin frenetiska spelstil täckte han bort många givna baklängesmål. Även om den egna poängproduktionen föll tillbaka med åren var Petter Leander en viktig spelare för Vimmerby långt in på 2010-talet.

ALLVIN (Viktor Nilsson): “Pistolero” har alltid varit något av en favoritspelare för mig, vilket tyvärr inte visat sig i speltid. Jag tycker att han har fått oförtjänt lite förtroende. När Nilsson väl fått chansen har han alltid bidragit med hårt jobb, tufft närkampsspel och en framåtanda och vilja som kan försätta berg. Ska skolas om till back. 

NORDIN (Hampus Svensson Starkenberg): Laglojal som få. Pendlade från Växjö för att spela division 2-innebandy, vilket måste vara snudd på unikt. Totalt blev det fyra säsonger i VIBK-tröjan för den hårdskjutande backen. Var som allra bäst de första säsongerna, när han var en viktig del av det offensiva spelet.

ALLVIN (Jerry Knutsson): Okej, jag erkänner. “Bobby” var my man. Nordin hann före. Nu valde jag Jerry Knutsson, också en mycket bra målvaktstyp under sin tid i Vimmerby. Hade ett par starka säsonger i klubben.

Våra femmor

Michael Nordin:
Målvakt: Patrik Karlsson. Förstafemma: Linus Isaksson, Johan Carlsson - Jesper Alm, Victor Wall, Christian Streipel. Andrafemma: Mattias Kåhlman, Hampus Svensson Starkenberg - Kim Karlsson, Petter Leander, Martin Jagbrant.

Torbjörn Allvin:
Målvakt: Jerry Knutsson. Förstafemma: Marcus Pettersson, Anton Isaksson - Jonatan Green, Jonatan Stridh, Jonas Friberg. Andrafemma: Ricky Gustafsson, Andreas Brodin - Mattias Zeilon, Jonas Elofsson, Viktor Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!