Kraftiga vindar ställde till stora problem

Cirka 2 500 abonnenter i Vimmerby och Hultsfreds kommun stod utan el måndagsmorgonen. Sedan sjönk det undan för undan. Eons arbete var intensivt under hela dagen.

I Lönneberga hotade tre bastanta tallar att fall ner över ett garage. Räddningstjänsten var på plats, och konstaterade att det behövdes en skogsmaskin. Och det på momangen.

I Lönneberga hotade tre bastanta tallar att fall ner över ett garage. Räddningstjänsten var på plats, och konstaterade att det behövdes en skogsmaskin. Och det på momangen.

Foto: Olof Carlson

VIMMERBY/HULTSFRED2022-01-17 10:33

Kraftiga vindar resulterade i stora problem med elförsörjningen i både Vimmerby och Hultsfreds kommun under måndagen. På morgonen var det cirka 2 500 abonnenter som saknade el och Eons arbete med att återinföra el samordnades under dagen.

– Det är ett allvarligt läge, sa Eon:s regionchef Peter Hjalmar om strömavbrotten under måndagsförmiddagen.

Han berättade att elmontörer följde elkartan för att plocka bort nerfallna träd under dagen och att deras arbete var väldigt prioriterat.

undefined
Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk fick gå upp mitt i natten för att starta elverken vid ladugårdarna.

En av dem som drabbades var Eleonor Nilsson och hennes medarbetare på Flaka Mjölk, strax norr om Gullringen. De fick gå upp mitt i natten för att starta sina elverk.

– Vi har elverk vid alla våra fyra ladugårdar. Det är ett måste för djurens skull, säger hon. 

Hon förklarar att den moderna mjölkproduktionen mer eller mindre klappar ihop totalt, utan elström. Elverk är nödvändigt för att driva vattenpumpar, mjölkningsrobotar och fodervagnar.

– Djuren behöver mycket vatten, ja hela mjölkproduktionen kräver mycket vatten, säger Eleonor Nilsson. 

Mellan ett och två på natten larmade robotsystemet i ladugårdarna om att de var strömlösa – det var bara att ge sig upp och koppla in elverken.

– Vi vet ju att sådant här kan hända, säger Eleonor Nilsson, så vi har dem lätt åtkomliga. Men det är viktigt att komma ihåg att tanka traktorn på kvällen. Dieselpumpen går ju också på ström.

Enligt Eon:s regionchef Peter Hjalmar var det oklart hur länge strömavbrottet skulle hålla i sig. Han berättade vidare att elmontörernas arbete inleddes klockan halv åtta under måndagsmorgonen, när vinden hade lagt sig.

I samband med att montörerna plockade undan träd stängde de av elen i närliggande områden för att kunna arbeta mer säkert och effektivt. Under måndagsmorgonen kopplades reservdelar på för att förse kunder med el.

För räddningstjänsten i Hultsfred blev det en intensiv natt, och larmen fortsatte strömma in under morgonen.

– Det började med ett automatlarm och när vi var ute på det började det ringa om träd över vägarna, säger Fredrik Sääw som var brandchef i beredskap under natten. I Järnforsen var det en lastbil som blev instängd mellan två fallna träd. Den körde sönder oljetråget så vi fick sanera. I Järnforsen blåste ett plåtskjul ut på Virserumsvägen och i Gårdveda låg träd på vägen. Dessutom blev det blixthalka.

Fram på morgonen fick man också larm från Lönneberga, där stora tallar hotade att falla över ett garage.

Räddningstjänsten i Vimmerby genomförde en räddningsinsats under måndagsförmiddagen.

– Vid 10-tiden var vi ute i Södra Vi där ett träd hade blåst över ett garage så vi fick röja undan det, säger Kenneth Söderberg vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Strax före lunch meddelade Peter Hjalmar att Eon hade samordnat sina resurser och att en helikopter körde över området för att besiktiga skadeläget.

– Vi vill meddela invånarna att inte gå nära helikoptern som kör lågt för att få koll på skadeläget och att vi har koll på situationen, sa han.

Vid 16-tiden på måndagen var det fortfarande många som saknade el. Då var det 549 abonnenter i Vimmerby kommun och 865 abonnenter i Hultsfreds kommun som var drabbade.

På måndagsmorgonen var det nästan 2 500 kunder i Vimmerby och Hultsfreds kommun som saknade el.
På måndagsmorgonen var det nästan 2 500 kunder i Vimmerby och Hultsfreds kommun som saknade el.
Så många var drabbade

I Vimmerby kommun var det ett tag 997 kunder som saknade el. Gullringen var ett av de värst drabbade områdena med 191 abonnenter utan el under stora delar av dagen. Väster om Vimmerby var det 170 kunder som påverkades – från Södra Kvill, ner mot Rumskulla och sedan vidare mot Knabbarp och Hästmosshult.

I Hultsfreds kommun var det som mest 1 436 abonnenter som var drabbade. Direkt öster om Hultsfred samhälle var drygt 300 kunder drabbade. I Mörlunda med omnejd var cirka 200 abonnenter utan el.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!