Efter beskedet: "Innebär i praktiken enkelserier"

Region Kronoberg skärpte sina restriktioner nyligen fram till 31 maj. Beskedet kommer med all sannolikhet att i allra högsta grad påverka den lokala fotbollen: "I praktiken innebär det att det blir enkelserier, tror Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund".

Det ser inte ut att bli seriestart i maj för de lokala fotbollsserierna.

Det ser inte ut att bli seriestart i maj för de lokala fotbollsserierna.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-05-10 14:30

Ett dråpslag rätt och slätt, lär många anse. Mycket tyder alltså på att fotbollsserierna inte kommer att spelas med dubbla möten 2021. Alltså precis vad som var fallet 2020. 

– Det blir nog så. Jag kan inte se något annat just nu än att det blir enkelserier, säger Mats Larlind. 

Han syftar på att Region Kronoberg förlängde sina skarpa lokala restriktioner till sista maj. 

– Det hindrar troligen oss i Småland från att starta fotbollsserierna för tävlingsspel 22-23 maj. Jag ser det nästan som uteslutet att vi bara ska dra igång seriespelet i två av våra län i distriktet. Delvis beroende på att några av våra distriksserier innehåller lag från angränsande län, som i division fyra herr exempelvis. 

Du tror att det alltså inte har någon betydelse för vad Region Kalmar och Region Jönköping tar för beslut?

– Nej. Tidigare var det Folkhälsomyndigheten som bestämde och regionerna fick rätta sig efter det. Nu har beslutsfattandet kommit ner på lägre nivå, till kommuner och regioner. Ett tydligt exempel är HM IS i Jönköpings län. Här får ungdomar födda 2002 och senare spela matcher, men de kan inte möta Hebe (Silverdalen) någon mil bort då det är andra restriktioner som gäller i Kalmar Län. 

Så här går det bland annat att läsa på Region Kronobergs hemsida:

De skärpta rekommendationerna nedan gäller för dig som bor eller vistas i Kronobergs län från den 7 maj till och med den 31 maj. 

"Det är nödvändigt att utfärda skärpta rekommendationer i Kronoberg. Vi har fortsatt en väldigt hög smittspridning och en hög belastning på sjukvården. Hjälp oss att minska smittspridningen och följ de regionala rekommendationerna, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare".

"Nu behöver vi alla hjälpas åt och ta ett stort personligt ansvar. Vi behöver avstå ännu mer från att träffa andra människor. Jag vet att det är jobbigt och att vi är trötta på att leva på det här sättet, men de närmaste veckorna måste vi skärpa oss ytterligare. Om vi får ner smittspridningen snabbt nu så slipper vi förhoppningsvis förlänga rekommendationerna", säger Christian Blomkvist vidare. 

Larlind berättar att Svenska Fotbollförbundet ska ha ett möte under tisdagen. 

– Det blir intressant att se vad de kommer fram till. Jag tror att SVFF kommer att öppna upp på något sätt. Det vore konstigt om det tillåts att ta in mer publik på elitfotboll, men att man samtidigt inte får spela fotboll på gräsrotsnivå. 

I praktiken är det troligen verklingslöst ändå sett till seriespel och tävlingsfotboll i Småland. Detta beroende på Kronobergs restriktioner.

Tidigare har det bestämts att blir det inga lättnader på restriktionerna innan just 22-23 maj, så väntar enkelserier. Och där är vi. 

Mats Larlind tror att det här även kommer påverka de lägre förbundsserierna. 

– Ja. Vi har lag på herrsidan i division två och tre med lag från Kronobergs län som möter lag från angränsande län. Så jag tror det blir samma sak där. 

Om det blir enkelserier. När kan de i så fall starta?

– Det är nästa steg. Men jag kan tänka mig att det blir som förra året. Att matcher kan spelas innan sommaruppehållet om lagen kommer överens och vill det. Annars går det nog att flytta dem till hösten. 

Hur tror du att det här tas emot?

– För många är det här förstås en smäll och ett bakslag. Risken finns att många får svårt att hitta rätt motivation om inte serierna kommer igång som vi hoppats om ett par veckor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!