Efter bränderna: "Någon vet vem som ligger bakom"

Kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson önskar att alla ska hjälpas åt och lägga pusslet som löser vem som eldar i Virserum. "Jag har inte tänkt pyroman på det sättet som i Ankarsrum, men det kan ge samma oro".

Trygghetsstrateg Linus Ivarsson önskar att alla ska hjälpas åt och lägga pusslet som löser vem som eldar i Virserum. "Ring gärna mig eller polisen, om du hört eller iakttagit något", säger han.

Trygghetsstrateg Linus Ivarsson önskar att alla ska hjälpas åt och lägga pusslet som löser vem som eldar i Virserum. "Ring gärna mig eller polisen, om du hört eller iakttagit något", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-10-05 16:00

Det har brunnit i fyra papperskorgar i Virserum på kort sikt. Vid Prolympiaskolan, i nära anslutning till en förrådsbyggnad och vedbod på Bolagsområdet, vid trygghetsboendet i centrum och nu senast vid den offentliga toaletten vid stationshuset.

– Så här långt har det "bara" brunnit i soptunnor, men vi har haft tur. Tunnorna har varit placerade att det kunde tänt byggnader, säger Linus Ivarsson. Risken är, att om vi inte får ett stopp på det här, så får vi en stor brand.

Det kan röra sig om en femte brand. Linus Ivarsson har fått signaler om att de här bränderna kan höra ihop med den anlagda branden i en lekstuga vid Venhaga förskola i Målilla.

– Vi har sett vissa likheter, så vi håller det inte för otänkbart. Vi har inte den här typen av bränder i vår kommun i vanliga fall, och när det nu brinner på så många ställen på så kort tid, har vi anledning att tro att det rör sig om samma gruppering som tycker det här är spännande.

Hur jobbar du vidare nu?

– Jag försöker samla in information, för att få en bild av vad som händer. Jag tror att någon, barn eller vuxen, vet vem som ligger bakom bränderna, så vi måste försöka hjälpas åt för att stoppa det här, så vi kan konfrontera personerna. Är det någon som har en tanke eller har iakttagit någonting så är det viktigt att ta kontakt med mig eller polisen, säger Linus Ivarsson och tillägger:

– Sedan är det alltid svårt, risken är att om vi lägger för mycket fokus på det i tidningar och sociala medier, så blir det en uppmärksamhet som de här personerna kanske vill ha. Och då brinner det av den anledningen. 

Finns det anledning att känna oro?

– Vi kommer nog dit, eller är redan där, att det börjar sprida sig en oro i Virserum att det ska brinna igen. Det är inte bra, då kommer snart hela Virserum ligga sömnlöst eftersom det brunnit på så många platser, på så kort tid.

Det finns inga naturliga förklaringar till bränderna, utan de misstänks vara anlagda.

– Jag har inte tänkt pyroman, som i typ Ankarsrum, men tänker att vi kan få samma oro som i Ankarsrum, men i min tanke är det något annat som trissar den här eldningen. Det är förvisso personer som älskar att elda, men med en helt annan bakgrund.

Kommunens ungdomsenhet är inkopplad i ärendet och försöker nysta i vem eller vilka som ligger bakom bränderna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!