Lussebullens vara eller icke vara i Vimmerby kommun

I en insändare i Vimmerby Tidning anser skribenten att kommunens chefer åker på ledarskapskurser på badhotell medan skolbarnens lussebulle vid lucia sparas in. Vi har därför gjort en koll hur det står till med lussebullen bland kommunens skolor, där fyra skolor inte längre står för bullen.

Skolorna i Vimmerby kommun skiljer sig åt i hur man valt att göra med lussefika vid lucia.

Skolorna i Vimmerby kommun skiljer sig åt i hur man valt att göra med lussefika vid lucia.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Vimmerby kommun2021-10-14 16:30

Vimarskolan 7-9:

– Vi bjuder inte på lussebullar, dock på pepparkaka och festis. Lussebullarna har vi skippat sedan flera år tillbaka då de inte var omtyckta av eleverna. De vill hellre ha sin pepparkaka. Förra året kunde vi inte på grund av covid ha något Luciafirande. Då blev det heller ingen pepparkaka. Hur Luciafirandet ska se ut i år är ännu inte bestämt. Att vi tog bort lussebullen har inte med ekonomiska skäl att göra utan en erfarenhet av att lussebullarna inte uppskattades och inte åts upp, skriver rektor Pernilla Begu.

Vimarskolan F-6 och Grundsärskolan:

– Vi bjuder eleverna på Smakis och pepparkaka. Av gamla fakturor att döma verkar skolan ha serverat pepparkakor åtminstone sedan 2016. Senaste fakturan för Smakis och pepparkakor låg på 4 337,52 kr, skriver rektor Eva Grudemo.

Storebro skola:

– Det är föräldraföreningen (Storebro skola) som bjuder samtliga elever och personal på lussebullar, skriver rektor Hetem Begu.

Frödinge och Tuna skolor:

– Våra elever bjuds på lussebullar av våra föräldraföreningar, kostnaden för detta vet jag därför inte, skriver rektor Diala Eliasson.

Rumskulla skola:

– Vi bjuder på lussebullar och kostnaden för det kan jag inte säga nu då jagsitter hemma och har inte min fakturapärm tillgänglig, skriver rektor Åsa Fastmarken.

Södra Vi och Djursdala skolor:

– På våra skolor bjuder vi på lussebullar. Vi gör det som en del i att hålla liv i en lång tradition i våra skolor. Jag kan ej svara på kostnaden för detta, skriver rektor Torbjörn Sandberg.

Astrid Lindgrens skola 7-9:

– Ja, vi bjuder på lussebullar i samband med Lucia och har gjort i många år. I vår läroplan finns bland annat följande: ”Utbildning och fostran är i djupare mening en fråga om att överföra och utveckla ett kulturarv - värden, traditioner, språk, kunskaper - från en generation till nästa.” Det är en av grunderna till att vi bjuder på lussebullar. Vi har också som tanke att det är en fikastund som skapar trygghet och gemenskap. Kostnaden ligger på ungefär totalt 1 500:- för alla bullar till all personal och alla elever, skriver rektor Josephine Svensson.

Astrid Lindgrens skola F-6 :

– Vi bjuder på lussebullar. Det gör vi för att skapa gemenskap och en fin och mysig stund. Vi kopplar detta också till Läroplanens första kapitel. Uppskattningsvis brukar det gå på 1 500-2 000kr, skriver rektor Anna Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!