Efter dramatiska räddningen – så mår Rocky idag

Det blev en dramatisk dag för smålandsstövaren Rocky och hans husse Kent Ström. Rävjakten fick ett snabbt slut när Rocky fastnade i ett gryt.

Förutom Rocky så har Kent Ström ytterligare två smålandsstövare som han jagar räv med. Rocky står till vänster, i mitten syns hunden Jansson och till höger syns Akira.

Förutom Rocky så har Kent Ström ytterligare två smålandsstövare som han jagar räv med. Rocky står till vänster, i mitten syns hunden Jansson och till höger syns Akira.

Foto: Sofie Olsson

Rumskulla2021-01-27 16:00

– Jag släppte honom på ett rävslag, sen försvann han in i grytet efter en halvtimme. Han gick ner i grytet vid halv tio och vi fick ut hunden vid klockan sju på kvällen, berättar Kent Ström som äger Rocky. 

Rocky är en rutinerad jakthund med sin ålder på 14 år. Dessutom har han blivit utställningschampion och vunnit jaktchampion på räv. Kent Ström är också en rutinerad jägare och har jagat räv med smålandsstövare i över 30 år. Men det som skedde under tisdagens jakt var en ny erfarenhet för de båda.

– Jag har aldrig behövt anlita räddningstjänsten förut. Men Rocky har nog redan glömt den där repan.

Att Rocky kryper in i gryt är inget ovanligt.

– För det mesta så har han tagit sig ut men nu gjorde han inte det den här gången. Man är ju rätt så van vid att han gör så. 

På GPSen fick Ström se att Rocky befann sig vid grytet, men innan han hann ta sig dit så hade hunden gått in i grytet. En lång stund försökte de själva att få ut Rocky. 

– Vi försökte nog ett par tre timmar. Vi såg huvudet på honom mellan stenarna. Men det var långt ner så vi kunde inte nå honom. 

undefined
Efter många timmar kom Rocky till slut ut ur grytet. "Räddningstjänsten gjorde ett enastående arbete." säger Kent Ström

Räddningstjänsten kallades till platsen vid 14-tiden på eftermiddagen. 

– Räddningstjänsten gjorde ett enastående arbete. Det hade med sig en kompressor så att de kunde flytta på stenarna.

Räddningschef i beredskap Magnus Svahn berättade vid 17.30-tiden på tisdagskvällen om arbetet:

– Det är riktigt besvärligt för det är stora stenblock på femhundra, sexhundra kilo som vi måste lyfta bort. Vi gör det vi kan så får vi se om vi lyckas.

Var du orolig någon gång för att man inte skulle lyckas få loss Rocky?

– Jag trodde nog att det skulle lyckas men började bli lite tveksam. Det hade inte varit roligt att behöva avliva honom där mellan stenarna, det hade ju varit det enda att göra tyvärr om man inte fått loss honom, säger Ström. 

Hur mådde Rocky när han till slut kom ut? Var han medtagen?

– Ja, han började allt bli lite medtagen när vi fick ut honom. Han haltade lite på ett bakben och det gör han lite idag med för han låg illa till med ett ben. 

undefined
Husse Kent Ström är glad att Rocky till slut kom ut ur grytet helskinnad.

När vi träffar Rocky så tycks han vara vid gott mod trots tisdagens stora dramatik. Kent Ström berättar att nu blir det en vilopaus från jakten ett tag för Rocky. Men så småningom är han nog igång igen, att jaga är nämligen Rockys favoritsyssla.

– Man kan inte sluta jaga med honom heller för det är det roligaste han vet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!