Efter fler covid-fall: Så är skolornas plan för januari

Astrid Lindgrens skola införde distansundervisning för årskurs 7-9 sista dagarna före jullovet. Samtidigt ser barn- och utbildningsförvaltingen en avmattning i ökningen av antalet smittade.

Distansundervisning har införts även på AL-skolans 7-9 de sista dagarna före jullovet på grund av smittspridningen av covid 19.

Distansundervisning har införts även på AL-skolans 7-9 de sista dagarna före jullovet på grund av smittspridningen av covid 19.

Foto: Rebecca Forsgren

Vimmerby2020-12-17 10:14

Därför planeras för att även de enheter som infört distansundersvisning ska kunna starta vårterminen som vanligt.

– Vi planerar för det, eftersom ökningstakten inte alls är den samma nu som för tre-fyra veckor sen. Då kunde vi få fyra-fem nya bekräftade fall per dag. Där är vi inte alls i dag, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Trots det togs beslutet på onsdagen att införa distansundervisning på ytterligare en enhet, AL-skolans 7-9 som avslutar höstterminen med distansundervisning under torsdagen och fredagen.

– Rektorerna på de utsatta enheterna har dagligen kontakt med smittskyddsläkaren och i måndags var det inte aktuellt med några såna rekommendationer, men under onsdagen gjorde man bedömningen att det är bra med distansundervisning, men situationen på AL 7-9 är inte i nivå med Vimar, trots en viss ökning, säger Ola Karlsson.

Det är fortfarande Vimarskolans högstadium som drabbats mest av covid 19 i den kommunala organisationen. Smitta finns även på F-6 på både Vimar och AL.

– Där rör det sig om ganska få fall och de är också utspridda i tid.

Under onsdagen bekräftades också ett fall på Djursdala skola.

– Det är det första fallet utanför Vimmerby tätort, säger Karlsson.

Det innebär dock inga åtgärder från förvaltningens sida.

Nu kommer jullovet, vad innebär det?

– Jag skulle säga att det kommer både lägligt och kan innebära ett problem. Det innebär en välbehövligt återhämtning för rektorer och pedagoger som har en mycket pressad situation, samtidigt innebär det att vi inte får samma regelbundna information om sjukdomsbilden och det kan vara ett problem, säger Ola Karlsson.

Trots ovissheten om hur smittspridningen ser ut när vårterminens undervisning börjar, är planen att kunna starta som vanligt den 11 januari.

– Det är den plan vi har, även för de enheter som i dag har distansundervisning på, säger han.

I dag gäller distansundervisning på 7-9 på AL-skolan och Vimar samt på gymnasiet. I det senare fallet bottnar det i ett regeringsbeslut om distansundervisning till och med den 6 januari.

– Förutsatt att inte regeringen förlänger det beslutet återgår även gymnasiet till vanlig undervisning när vårterminen börjar. Men får vi information om sjukdom eller smittspridning under jullovet kan vi komma att fatta andra beslut, säger han.

Förvaltningschefen Ola Karlsson ser en försiktig optimism i smittspridningen inom skolans verksamheter i kommunen. "Även om det sker en ökning är det inte alls i samma takt som för några veckor sen."
Förvaltningschefen Ola Karlsson ser en försiktig optimism i smittspridningen inom skolans verksamheter i kommunen. "Även om det sker en ökning är det inte alls i samma takt som för några veckor sen."
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!