Timar fångade jätteabborre

Snacka om fiskelycka! Nyligen drog Timar Mathiasson från Flaka, utanför Gullringen, upp en abborre på 2,78 kilo i Kalmarsund. Det är en fångst som har gett eko i hela Fiske-Sverige.

Abborren vägde 2,78 kilo och var 52 centimeter lång. Fisken dokumenterades noga – innan den kastades tillbaka i havet och kunde simma vidare. "Vi hade fyra olika vågar för att säkerställa vikten", säger Timar Mathiasson.

Abborren vägde 2,78 kilo och var 52 centimeter lång. Fisken dokumenterades noga – innan den kastades tillbaka i havet och kunde simma vidare. "Vi hade fyra olika vågar för att säkerställa vikten", säger Timar Mathiasson.

Foto: Privat

Vimmerby2021-04-09 08:30

– Jag har fått väldigt mycket uppmärksamhet, främst på sociala medier. Folk från alla möjliga håll har hört av sig och gratulerat. Uppskattningsvis har det varit omkring 300 meddelanden i olika forum, säger Timar Mathiasson.

Med några dagars distans till jättefångsten: Hur känns det?

– Det är fortfarande svårt att sätta ord på det. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva något sådant här. Enligt den officiella statistiken från Sportfiskarna är det den största abborren i Sverige på över fem år. Det är ganska sjukt. Historiskt sett är det den sjätte största abborren någonsin (rekordet är drygt 3,1 kilo).

Som ni förstår lär inte Timar Mathiasson glömma fisketuren på Kalmarsund i första taget. Det var förra söndagen som lyckan var framme, vilket Dagens Vimmerby var först med att berätta.

– Vi var ett kompisgäng på fem personer som åkte till Mönsterås för att fiska i havet under hela helgen. En timme innan vi skulle åka hem small det till ordentligt.

Kände du direkt att det var en storfisk på kroken?

– Nej, faktiskt inte. Från början var det inget märkvärdigt. Det var först när jag såg abborren i hoven som jag insåg hur stor den var. Det var något utöver det vanliga, vilket också vågen bekräftade. Vi använde fyra olika vågar för att säkerställa vikten på 2,78 kilo, innan vi släppte tillbaka den i havet.

Till vardags studerar Timar Mathiasson på fiskegymnasiet i Forshaga. Med andra ord är det en van fiskare – som spenderar många timmar på sjön varje vecka.

När vi pratar med 19-åringen är han hemma i Vimmerbytrakten och...ja, just det – fiskar.

– Vi är ute på Juttern och fiskar gös. Men nä, idag har det inte gått så bra, trots att vi har varit ute i nästan tolv timmar. Imorgon ska vi fiska gädda istället.

Har du några tips till de som också vill fånga en abborre på 2,8 kilo?

– Allting handlar om att leva på hoppet. Man ska aldrig ge upp. För mig tog det många, många år innan jag äntligen fick upp en abborre som vägde över två kilo. Betesmässigt gäller det att testa sig fram. Jag fiskar i regel på gummibeten.

Senare i vår tar Timar Mathiasson studenten. Han vet inte riktigt vad som händer efter det. Men en sak är säker:

– Jag kommer jobba inom fiskebranschen. Det finns inget annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om