Efter promenad – 500 förslag på önskelistan

Redan nu i sommar drar Målilla Makeover igång. Och nästa år riktas fokus mot Järnforsen, Rosenfors, Silverdalen och Vena.

Redan nu i sommar börjar försköningen av området kring Atlantvägen i Målilla. Först ska skolgården göras klar, sedan övriga området vid skolan och förskolan.

Redan nu i sommar börjar försköningen av området kring Atlantvägen i Målilla. Först ska skolgården göras klar, sedan övriga området vid skolan och förskolan.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-07-23 10:00

Nu är resultatet från ortspromenaderna, som genomförts inom ramen för Hultsfreds kommun Makeover-projektet, sammanställts till en lista på 500 unika förslag. En del är lite större och en del lite mindre. Allt från halvmiljonen till kanske 50 000 kronor.

– Så här långt har vi 38 projekt som finns med i budgeten, berättar Jens Karlsson, projektchef på ÖSK. Först ut är insatserna vid skolan i Målilla.

Redan i nästa vecka börjar den insatsen med ett planeringsmöte. I samband med att utemiljön vid skolan ordnas till efter bygget, kommer man också att göra en rad förskönande insatser längs Atlantvägen och vid busstorget.

– Dessutom kommer vi att bygga en multiarena vid skolan, säger Jens Karlsson.

De här insatserna kommer att göras nu under hösten, och till nästa år flyttas fokus till Järnforsen, Rosenfors, Silverdalen och Vena, där en rad insatser planeras. Exempelvis i Vena där Loflataområdet, det öppna området mitt i byn kommer att få en ansiktslyftning.

Makeover-insatserna synkroniseras också med andra, planerade insatser, så när ÖSK nu bygger en lekplats i Vena, passar man på att ta ett helhetsgrepp på området.

– Det gjorde vi i Mörlunda, säger Jens Karlsson och ger exempel, när vi byggde lekplatsen där, skapade vi också mer sittytor, bättre belysning och mer planteringar. Vi passar på att göra så medan vi ändå håller på. När maskinerna är på plats kan vi lika gärna göra lite mer. Så får vi valuta för pengarna.

– Det är fantastiskt vilken uppslutning det har varit kring de här promenaderna, fortsätter Jens Karlsson. Intresset har varit stort ute på de olika orterna. Det har varit väldigt positiv inställning.

Idéer och tankar har flödat. Och även om tanken med ortsvandringarna var att hitta insatser för att försköna samhällena, har det kommit in en hel del annat också, som kommunen tagit till sig.

– En del har varit rena felanmälningar, säger Jens Karlsson. En del har också handlat om ödehus, som det finns några på varje ort. Det är också frågor som vi har hanterat, men vi har överlämnat dem till ett annat projekt i kommunen.

Det är ett nystartat projekt som handlar om att sammanställa tomma hus, i en förhoppning att få dem bebodda igen.

Jens Karlsson berättar också att det även efter ortsvandringarna har kommit in en del förslag från orterna, via den e-tjänst som startades i samband med Makeover-projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!