Efter toapappershysterin: "Spräcker en magisk gräns"

Pandemin slog till och allmänheten bunkrade toalett- och hushållspapper som aldrig förr. Nu går Sofidel Sweden AB mot ett rekordår - där omsättningen för allra första gången kan passera en miljard.

Sofidel Sweden AB, och vd:n Roger Svensk, ser ut att spräcka miljardgränsen i år. "Så mycket har vi aldrig omsatt förut", berättar han.

Sofidel Sweden AB, och vd:n Roger Svensk, ser ut att spräcka miljardgränsen i år. "Så mycket har vi aldrig omsatt förut", berättar han.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-18 06:00

Utrustad med munskydd och skyddshandskar tar vd:n Roger Svensk emot oss utanför pappersbrukets lokaler i Kisa. Det är här, strax intill receptionen, som han har hanterat "icke produktionskritiska besök" ända sedan mars månad. Med snabba åtgärder från ägarna i Italien anser han att företaget lyckats begränsa smittspridningen.

– Vi har försökt att separera alla avdelningar från varandra och vi som rör oss över skiften har skyddsutrustning när vi är ute i verksamheten. I normala fall har vi en korttidsfrånvaro på ungefär 3,5 procent och under den här perioden har den legat omkring 5. Det är lägre än vad jag inledningsvis förväntade mig, berättar han.

undefined
Den ökade omsättningen beror till stora delar på den bunkringshysteri som uppstod i början av pandemin - när alla ville ha toalettpapper. "Det var fascinerande", konstaterar Roger Svensk.

Istället för en motgång har coronapandemin inneburit något av en succé för Kindas största privata arbetsgivare. Under mars och april månader ökade försäljningen med nära 30 procent i jämfört med samma period förra året. Allt tack vare den bunkringshysteri som till stora delar spreds via sociala medier. Alla ville säkra sitt lager av toalett- och hushållspapper.

– Det var ett fascinerande fenomen. I det här fallet var det givetvis positivt för vår bransch, det tryggade sysselsättning och tog bort mycket av oron för den enskilda individen, men samtidigt måste jag säga att vi blev förvånade.

Den ökade försäljningen gör att pappersbrukets omsättning under 2020 ser ut att landa ungefär 15 procent högre än budgeterat. Under förra året omsattes ungefär 900 miljoner kronor. Nu pekar allt på att miljardgränsen kan passeras.

– Det har vi aldrig gjort förut så vi spräcker lite av en magisk gräns, vilket psykologiskt vore väldigt kul, men samtidigt är det svårt att känna den genuina glädjen då många andra branscher fått den motsatta effekten av coronapandemin.

undefined
Nu går Sofidel och Roger Svensk vidare mot en mer normal försäljning. "Utmaningen framåt blir att försöka bibehålla omsättningen på ungefär en miljard kronor utan någon bunkringshysteri", säger han.

Har pandemin på något vis påverkat er negativt?

– Det är klart den har. Initialt satte vi så många vi kunde i vad vi kallar ett "home office concept". Det var en tuff period. Sedan har det över tid varit påfrestande att ha begränsningar kring fabrikens faciliteter och att använda förstärkt skyddsutrustning.  

De ökade intäkterna. Finns det en plan för dem?

– O ja, även om konverteringssidan är relativt ny finns framförallt ett återinvesteringsbehov i pappersfabriken. Det ligger en plan framåt för att garantera driften och säkerställa säkerheten och det brandförebyggande arbetet.

Sofidel Sweden, med 200 anställda, är Kinda kommuns största privata arbetsgivare
Sofidel Sweden, med 200 anställda, är Kinda kommuns största privata arbetsgivare
Karta: Sofidel Sweden, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!