Efterlängtad premiär: "Den här chansen missar vi inte"

Italien 2019, Kanada 2020 - och Virserum 2021. Linda Petersson från Kalmar tog med sig döttrarna till Dackestupet, för att stilla längtan efter att åka skidor.

Ett kompisgäng från Vimmerby kommun hade roligt tillsammans i backen. "Kul att det är igång", säger Linus Hemmingsson, längst fram. På bilden även Hampus Karlsson, Svea Backstad, Emmy Karlsson och Daniel Johansson, Mariannelund.

Ett kompisgäng från Vimmerby kommun hade roligt tillsammans i backen. "Kul att det är igång", säger Linus Hemmingsson, längst fram. På bilden även Hampus Karlsson, Svea Backstad, Emmy Karlsson och Daniel Johansson, Mariannelund.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-01-25 08:00

– Vi älskar att åka skidor, så den här chansen missar vi inte. Jättekul att de kunnat öppna, säger Linda Petersson, som härstammar från just Virserum.

Det var här i Dackestupet hon lärde sig åka utför, och nu ser hon positivt på att kunna "bjuda tillbaka".

– Jag fick se i fredags att de skulle öppna, så jag slängde mig på bokningsknappen. Sedan stack jag ut och köpte nya pjäxor klockan 16, så det var inte så förberett, tillägger hon och skrattar.

undefined
Linda Petersson med dottern Luna kombinerade födelsedagsfirande i Virserum, utomhus förstås, och skidåkning i Dackestupet. På bilden även vännerna Fabian Erlandsson, William Forsberg, Adrian Rudén, Adam Fredriksson och Oskar Ciesielski, från Virserum, Mörlunda och Åseda.

Förbokning av skipass är en av de åtgärder som vidtagits i år, för att coronasäkra.

– Trots att det var skitväder med regn när bokningssystemet öppnade, så bara rasslade det till, säger Mikael Persson i Hjortens SK, som driver anläggningen. Det märks att det var efterlängtat att åka skidor, efter att det inte blev något av fjolårets säsong.

Hur känner ni nu, när ni ser glädjen i backen?

– Det är fantastiskt kul att se hur glada alla är över att få vara ute och röra på sig. Det här är folkhälsa.

undefined
"Det gäller att inte vilseledas av gröna gräsmattor hemma. Får vi bara ett tillräckligt snölager så blir det som ett köldmagasin som gör att snön håller sig väldigt länge", förklarar Mikael Persson och Erik Karlsson.

Några rejält kalla dygn gjorde att snöläggargruppen kunde lägga mer snö än man vågat hoppas. Det gick rekordsnabbt, från start till lördagens premiär.

Det lyser förvisso fortfarande grönt på sina håll i backen, bland annat i stupet och delar av barnbacken, men väderleksrapporten lovar flera minusgrader i veckan. Förhoppningen är att hinna lägga allt klart, inklusive skidspåret till nästa helg.

– Under tiden det inte går att lägga snö förbereder vi oss, så det bara är att trycka på knappen när kylan kommer, säger Erik Karlsson. Det gäller att stå startklar, vi vill ta vara på varenda timme med minusgrader.

– Till veckan startar vi även träningen för föreningens barn och ungdomar, tillägger han. Det är oerhört viktigt att hålla igång skidklubbsverksamheten, det blir lätt annars ett glapp emellan åldersgrupperna.

undefined
Carl Stålhammar från Stenberga tillsammans med sonen William uppskattade möjligheten att åka utför igen.

I år håller man skiduthyrningen, värmestugan och kafeterian stängd, i spåren av coronapandemin. Det frigör eldsjälar som istället var backvärdar.

– Vi har valt att börja lite försiktigt, för att se hur allt fungerar. Målet är att växla upp efter hand, säger Mikael Persson. Med skidor på fötterna blir det avstånd automatiskt, då är det en större utmaning i liftkön. Men vi har gjort en betydligt längre fålla, som periodvis är full men vi ser ändå att folk inte står i klungor, utan är duktiga på att hålla avstånd.

undefined
Fredrik Skogh från Västervik hjälper Harry Shepherd att bli startklar för att susa nedför Dackestupet.
Karta: Dackestupet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!