En av fem elever hemma - startar distansundervisning

"Det finns säkert en oro i botten, men vi vet inte säkert. Det är ju förkylningstider och vi har sagt att eleverna ska vara hemma vid minsta symptom", enligt rektorn.

"Det finns säkert en oro i botten" säger Andreas Ekberg, rektor vid Hultsfreds Gymnasium. 91 elever av knappt 500 var frånvarande på onsdagen.

"Det finns säkert en oro i botten" säger Andreas Ekberg, rektor vid Hultsfreds Gymnasium. 91 elever av knappt 500 var frånvarande på onsdagen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-11-12 16:35

Frånvaron på gymnasiet är hög just nu. På onsdagen var 91 elever frånvarande, förra veckan var motsvarande siffra 60. Vilket i sin tur är dubbelt upp mot normalt så här års.

I alla fall till en del tror rektor Andreas Ekberg att den ökade frånvaron kan bottna i en oro för att bli smittad. I och med att en handfull personer på skolan har drabbats har det kommit väldigt nära. Risken har blivit mer konkret än den var i våras.

– Barn- och utbildningsnämnden har tagit beslut om att hälften av eleverna på måndag ska börja undervisning på distans, säger Andreas Ekberg. Medan den andra hälften är kvar i skolan. Veckan därpå byter de, så att det andra gänget pluggar hemifrån.

På så sätt minskas trängseln i skolan, i korridorerna och i klassrummen. Och inte minst i bussarna och i matsalen.

– På så vis kan vi hålla undervisningen på plats i gång, säger Andreas Ekberg. Det är viktigt eftersom det finns en del praktiska moment som måste göras i skolan. 

Främst tänker han på de praktiska programmen, exempelvis Vård och Omsorgsprogrammet och yrkesprogrammen.

Andreas Ekberg har också en förhoppning om att distansstudierna ska öka närvaron på lektionerna. Erfarenheten från i våras visar att närvaron faktiskt ökade när eleverna jobbade hemifrån.

– Vi gör det här i väntan på ett större beslut. Just nu finns ingen rekommendation från Folkhälsomyndigheten om distansundervisning. Men jag tror att det kommer en sådan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!