Ensam på jobbet i stans vackraste hus: "Har en själ"

Vimmerbys vackraste hus - här är tegelhuset flest gillar mest. ”Jag håller med, det är jättevackert. Det här huset har själ”, säger Susanne Larsson, administratör på Vimmerby Kulturskola.

Samskolan, samrealskolan, Tullportskolan, Stångådalens gymnasium, Vimmerby gymnasium - och nu Vimmerby Kulturskola. "Jag tycker det här huset har en själ", säger Susanne Larsson, administratör på kulturskolan.

Samskolan, samrealskolan, Tullportskolan, Stångådalens gymnasium, Vimmerby gymnasium - och nu Vimmerby Kulturskola. "Jag tycker det här huset har en själ", säger Susanne Larsson, administratör på kulturskolan.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-08-07 08:00

Susanne Larsson är tillbaka på jobbet efter semestern. Ensam i ännu sommarlovstysta Kulturskolan på Drottninggatan, som Vimmerby Tidnings följare på Facebook utsett till stans allra vackraste hus.

– Vaktmästaren börjar senare. De andra kollegorna börjar nästa vecka och eleverna kommer i månadsskiftet.

Under de fjorton år hon jobbat här har hon fler än en gång fått nypa sig i armen. Hon njuter av sin arbetsmiljö.

– Det är en underbar arbetsplats. Alla stora fönster, högt i tak och blankslitna stengolv, alla detaljer. Ibland hör man gitarrer när en dörr öppnas eller ser danselever springa förbi i korridoren, som bara danselever gör. Det är liv, rörelse och glädje.

undefined
Dans, musik, teater, media. På kulturskolan syns spåren av kreativitet både här och där.

Under sommaren har renoveringsarbeten varit i gång. Nya utrymmen för dans och teater ska ge efterlängtat svängrum.

– Vi får ofta höra hur vackert huset är, och i nästa andetag att vi måste ha väldigt mycket utrymme. Men det är stora salar, vinklar och vrår, breda korridorer. Det krävs verkligen tanke och kreativitet för att anpassa lokalerna efter behoven.

Att byggnad och innehåll matchar varandra är ett plus, tycker hon. Och en anledning till att folk gillar Kulturskolan, tror Susanne.

– Det är ett gammalt hus som används till något viktigt.

undefined
Motion på jobbet i alla trappor. "Jag tycker trapphuset är jättefint, ibland har vi Luciauppträdande och konserter här".

En byggsten i det vackra är att man får ta del av och komma in, förklarar Richard Edlund, byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum, med intresse för arkitekturen i Vimmerby. Han är inte överraskad att just Kulturskolan går hem.

– Huset är lite av landmärke, imponerande där det ligger på en vacker plats. Och tittar man på andra omröstningar i Sverige är just byggnader från den här tiden, alltså jugend, populära. Det ska gärna vara tinnar och torn, det tycker vi är pampigt och fint.

Edlund nämner inskriptionerna och blandningen av material i fasaden som exempel på husets kvaliteteter.

– Det är tegel, puts och små, glaserade kakelbitar. Det finns ständigt nya saker att upptäcka när man går förbi. Sedan tycker jag det är fascinerande att arkitekten Georg A Nilsson inte är mer uppmärksammad. Han var trendsättare och har gjort en del i länet, bland annat har han ritat en annan fin skola i Eksjö och folkskolan i Storebro.

Stockholmsarkitekten träffade för övrigt sin blivande fru när han besökte sin bror Albin, verksam på Storebro bruk.

– Den här tiden var fantastisk. Inte nog med att Georg ritade byggnader och möbler, han ritade också kläder som familjens kvinnor sydde upp till barnen. Mer Carl Larssonskt än så blir det inte.

undefined
"Gudsfruktan, ordning och flit" - många Vimmerbybor har passerat den uppmaningen på väg in till lektioner.

Samskolan i Vimmerby började byggas 1905 och i 113 år har barn och unga fått undervisning, bildning och hyfs i huset, många kanske med en ängslig blick mot inskriptionen ”Gudsfruktan, ordning och flit” över huvudentrén.

– Man kan inte låta bli att tänka på alla människor som rört sig i de här lokalerna genom åren. Vilka var de, hur såg de ut, vad blev det av dem, säger Susanne.

Åtminstone en vet vi alla vad det blev av. Astrid Ericsson från Näs, senare Lindgren, är den mest kända eleven.

Richard Edlund utesluter inte att svaret kan bli "Kulturskolan" på frågan om Vimmerbys vackraste hus även om hundra år.

– Eller vem vet, kanske stadshuset. Två tegelbyggnader som är fina representanter för sin tid. Alla stilar har sina ups and downs. Vi har tyckt annorlunda även om jugendstilen, i slutet av 1960-talet stod den inte högt i kurs och många byggnader revs.

Skelettet "Åke" och Susanne Larsson är de enda på jobbet, just nu.
Skelettet "Åke" och Susanne Larsson är de enda på jobbet, just nu.
Samskolan i Vimmerby

1904 beslutade riksdagen att inrätta en 6-årig samskola i Vimmerby. Skolan började byggas hösten 1905. Teglet levererades av Vimmerby tegelbruk. Det fanns 128 elever vid skolan under första läsåret 1907/08. Bara 15 tog examen vid den första realexamen 1909.

Efter att realskolorna avvecklats bytte skolan namn till Tullportskolan. Senare blev det Stångådalens gymnasium, från 2005 Vimmerby gymnasium - och idag Vimmerby Kulturskola. Astrid Lindgren är en av de tusentals elever som gått på skolan.
 

Karta: Vimmerby kulturskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!