Ett grönt paradis mitt i Vimmerby

I söndags var det ”Tusen trädgårdar 2018”. Privata trädgårdar över hela Sverige var öppna för besök. I Vimmerby var en enda trädgård öppen – Ludvigsborg, ägd av Beathe och Kent Skaate.

Huset går helt upp i trädgården.

Huset går helt upp i trädgården.

Foto: Roelof Stroetinga

2018-07-01 18:00

VIMMERBY

– Vi vill gärna inspirera. Grönskan är viktigt och ger trivsel, lugn och ro. Det finns inget bättre än att sitta under ett träd, säger Beathe Skaate.

Paret köpte huset och trädgården 2004. Då var trädgården en platt gräsmatta. Hösten 2005 började trädgårdsarbetet med en minikran. Undan för undan förvandlades 2 000 kvadratmeter till det paradis det nu är.

En lummig och grön trädgård året runt med tio olika trädgårdsrum och lite gångar för att ta sig mellan rummen. I de flesta rum kan man sitta och njuta av trädgården.

– Vi satsade mycket på träd och buskar, de flesta är vintergröna och det gör att trädgården är fin året om. Framför allt när torkan slår till är det oerhört bra med träd och buskar för att få skugga, säger hon.

I år blommar allt mycket tidigare och kortare än vanligt.

– En månad ungefär, säger Beathe Skaate.

Den ros som klättrar mot huset blommar tre veckor tidigare och den är snart över. De är helt stressade, säger Kent.

Ett lusthus med boulebana finns det också i trädgården.

– Först hade vi en studsmatta och sedan ett sjörövarskepp för barnen, men när barnen blev större tog vi bort det och har vi en boulebana för oss själva istället, berättar Beathe.

Där finns också fina rhododendron som blommar på våren och hortensior som blommar på hösten. Trädgården drog mycket folk och alla var glatt överraskade över den gröna oasen.

”Tusen trädgårdar” drog mycket folk till Ludvigsborg.
”Tusen trädgårdar” drog mycket folk till Ludvigsborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!