Nyman: Sex snurror i Blekhem motsvarar vårt värmeverk

Vindkraft behövs när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle – men vi måste också bli bättre på att spara energi. Det menar kommunens energi- och klimatrådgivare Mikael Nyman.


Mikael Nyman, energi- och klimatrådgivare i Västerviks kommun, menar att vi måste bli bättre på att spara energi.

Mikael Nyman, energi- och klimatrådgivare i Västerviks kommun, menar att vi måste bli bättre på att spara energi.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-05-21 17:30

Vindkraft,del 3

Västerviks kommuns vision är att det ska produceras lika mycket förnybar energi här som kommunen (som geografiskt område) konsumerar. Vindkraft ses som en viktig del, även om inte kommunen själv driver några vindkraftverk. 

– I Västerviks kommun finns det idag sex små snurror som motsvarar ungefär sju procent av kommunens hela energianvändning. Dessa sex vindkraftverk producerar lika mycket el som hela vårt kraftvärmeverk, så det är en stor aktör, säger Mikael Nyman.

När kommunens mål fastslogs för tio år sedan var vindkraft närapå allenarådande som grönt energislag, men idag är även solenergin på stark frammarsch. Mikael Nyman nämner även vätgas, som har fördelen att den kan lagras. 

– Solkraft och vindkraft har sina utmaningar, så många pratar idag om vätgas som en utjämnande energibärare. 

undefined
I Blekhem finns en vindkraftspark med sex vindkraftverk.

Nyligen gick forskare och branschorganisationen Svensk vindenergi ut med att flera havsplaner för vindkraft är föråldrade, och att tekniken tagit bort en del av de hinder som fanns tidigare. Mikael Nyman tror att vi kommer få se mer vindkraftverk till havs i framtiden. 

Kan det byggas vindkraftverk i Västerviks skärgård? 

– Nja, det blir nog svårt, eftersom skärgården är så pass skyddad. 

Är vindkraften nödvändig för att vi ska klara att ställa om till ett fossilfritt samhälle i Sverige? 

– Jag tror inte att vi kommer att bygga ut vattenkraften så mycket mer, och jag tänker att solkraften har en långsam potential. I en övergång är vindkraften nödvändig. Samtidigt blir jag orolig när jag ser att det byggs så mycket i norr, det kan bli för mycket. Vindkraftverk har en påtaglig påverkan på naturen och kan vara störande. Jag hade nog hellre sett att vi i större utsträckning sparade energi. 

undefined
Blekhems vindkraftpark sett från Boda.

Men Sveriges elbehov kommer väl snarare att växa i framtiden, då bilar och annat ska drivas med el? 

– Ja, men samtidigt – om man sätter upp solpaneler på taket som ger sex kilowattimmar per år, skulle det motsvara 3 000 mil i en elbil, Så vi kan skapa den omställningen helt själva. Och vi är slösaktiga med elen idag. 

Gör kommunen tillräckligt mycket idag för att ställa om till ett fossilfritt samhälle? 

– Vi har tagit fram en energi- och klimatstrategi och pratar väldigt mycket om det här. Det görs också mycket i kommunen och i de kommunala bolagen. Men gör vi tillräckligt mycket? Den som lever får se.

Mikael Nyman är energi- och klimatrådgivare i Västerviks kommun, och tror att vindkraft är nödvändig om vi ska hindra en alltför stor uppvärmning av klimatet.
Mikael Nyman är energi- och klimatrådgivare i Västerviks kommun, och tror att vindkraft är nödvändig om vi ska hindra en alltför stor uppvärmning av klimatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!