Fabriken nedläggningshotad: Då slog Glamox rekord

Nedläggningshotade Glamox hade rekordhög orderingång vid sin fabrik i Målilla förra veckan - tolv miljoner kronor. "Klart det känns orättvist att fabriken ska läggas ner", säger de anställda.

Två vckor efter det chockerande nedläggningsbeskedet noterades rekordhög orderingång. "Klart det känns orättvist att just Målillafabriken ska läggas ner", säger upprörda anställda.

Två vckor efter det chockerande nedläggningsbeskedet noterades rekordhög orderingång. "Klart det känns orättvist att just Målillafabriken ska läggas ner", säger upprörda anställda.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-06-17 16:00

Samtidigt är orderstocken hög. Vid senaste veckoredovisningen låg den på 37 miljoner kronor, enligt uppgifter till de anställda.

Det här upprör anställda, när de så sent som för två veckor sedan chockades av beskedet att koncernen avser lägga ner fabriken i Målilla, för att istället flytta huvuddelen av produktionen till Estland. 

– Klart att det känns orättvist, att det är just Målillafabriken som ska läggas ner vi presenterar så höga siffror. Alla har den uppfattningen, säger flera anställda upprört.

IF Metalls klubbordförande Ulrica Edlund förstår de anställdas reaktion.

– Med tanke på planerna är det klart att de anställda reagerar. Vi förstår mindre och mindre varför fabriken ska läggas ner, när vi levererar så bra siffror. Situationen är absurd, säger hon.

De anställda vittnar om att de måste jobba övertid för att hinna med.

– I helgen jobbade 20-talet personer och flera kommer jobba extra under torsdagen för att vi klara av att leverera i tid. Det är tack vare lojaliteten vi kan ha så hög leveranssäkerhet, inte heller produktiviteten har blivit sämre. Trots nedläggningsbeskedet.

Vd Magnus Antonsson bekräftar att företaget har, som han säger, en bra orderingång.

– Även orderstocken är bra, i en tid när vi förväntat oss att den skulle minska. Men – för oss är månadssiffrorna det relevanta, det måste ses över ett större tidsperspektiv än en vecka för att man ska få en tydlig bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!