Falska femhundringar funna på Coop

När personalen räknade kassan hittades två femhundrakronorssedlar som misstänks vara falska.

Falska femhundrakronorssedlar har dykt upp i affärer på två ställen i Hultsfreds kommun de senaste dagarna.

Falska femhundrakronorssedlar har dykt upp i affärer på två ställen i Hultsfreds kommun de senaste dagarna.

Foto: Jessica Gow/TT

Hultsfred2020-04-30 11:52

– På tisdagskvällen när personalen på Coop i Hultsfred räknade kassan hittades en femhundring när säkerhetsskåpet vägrade ta emot den, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. En stund senare på kvällen hittades ytterligare en.

Det här falskmynteriet är polisanmält och det är rubricerat som bedrägeri. 

– Vi har en övervakningsfilm för hela dagen från kassan, säger Anders Hultman, men eftersom man inte vet när de falska pengarna användes, så blir det ett styvt jobb att gå igenom filmen och försöka hitta den som betalade.

Filmen gör dock att det finns hopp om att kunna avslöja falskmyntaren.

Ytterligare en falsk femhundring avslöjades på Coop i Målilla. Det var en kvinna som kom in i butiken vid 20.30-tiden för att köpa cigaretter och hon försökte då betala med en sedel. Kassörskan blev dock misstänksam och tillkallade en kollega som bekräftade det inte var en äkta sedel.

När man sedan kontrollerade övervakningsfilmen från kassan, upptäcktes också att kvinnan fått med sig en del varor från butiken. Varor till ett värde av 381 kronor.

De senaste månaderna har ett antal falska sedlar avslöjats i Hultsfreds och Vimmerby kommuner.  I Vimmerby har de använts i flera butiker, liksom i Hultsfred. I Virserum var det dessutom en man som sålde en bil och fick betalt med falska sedlar. 

Ett bra tips för att känna igen en riktig sedel är att hålla upp den mot ljuset och kontrollera vattenstämplarna i pappret. Det finns också en silverremsa i pappret som ska kännas säger riksbanken på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!