Familjen Bergstrand förvaltar tusentals år av historia

Området med kvarnen och fabriken i Edsbruk har haft många olika användningsområden under åren. Far och dotter Henri och Isabelle Bergstrand är fast beslutna att binda samman en flera tusen år lång historia med nutid.

Isabelle och Henri Bergstrand förvaltar fabriken i Edsbruk. Idag driver Isabelle kafé, vandrarhem och konsthall i lokalerna. De har märkt hur intresset ökat för varje år som går. "Utlandssemestrarna har minskat: istället vill man hitta kulturellt udda objekt. Det kommer fler och fler yngre besökare", berättar Isabelle.

Isabelle och Henri Bergstrand förvaltar fabriken i Edsbruk. Idag driver Isabelle kafé, vandrarhem och konsthall i lokalerna. De har märkt hur intresset ökat för varje år som går. "Utlandssemestrarna har minskat: istället vill man hitta kulturellt udda objekt. Det kommer fler och fler yngre besökare", berättar Isabelle.

Foto: Martina Gradian

Familj2021-09-17 08:30

På eget initiativ började Isabelle Bergstrand damma av de gamla lokalerna i Edsbruk redan innan universitetsstudierna. När hon därefter utbildat sig i strategiskt ledarskap, jobbat på bank i Köpenhamn och bott ett tag i Singapore ville hon göra något nytt, något eget. Och i år gör hon det för nionde året i rad.

– Jag ville testa, förklarar hon kort och gott. 

Under sex veckor i somras besöktes Eds Bruk av över 4 000 människor, och vandrarhemmet var fullbelagt hela säsongen. Inte för att de vill kalla det för vandrarhem. Inte heller är det ett bed & breakfast, trots att frukost ingår. De kallar det "base camp", för det är just det Edsbruk har varit under flera hundra år.

– Edsbruk var en viktig handelsplats. Man kom hit, övernattade, och utgick härifrån när man skulle vidare på sina resor. Så vill vi att det ska vara nu också, säger Isabelle, som 2013 öppnade caféverksamhet i den gamla kvarnen. 

undefined
Bland det sparade materialet finns till exempel gamla kvittoböcker, som Isabelle Bergstrand gärna visar upp. År 1961 såldes 100 kilo vete för fem kronor.

I kvarnen startades ett järnbruk på 1670-talet. I ån intill passerade båtarna till Ed. De lastades om, och de mindre drogs över vattenfallet på sin väg till havet. Därmed uppstod också en aktiv marknadsplats. 2019, drygt 350 år senare, renoverade familjen Bergstrand den gamla gästflygeln för att skapa övernattningsmöjligheter. 

Bit för bit avtäcker de historien bakom Edsbruks storslagenhet som handelsplats och maktcentrum, från upphittade spjutspetsar från vikingatiden, till pappersbrukets satsning på kaffefilter under 1970-talet.

– Hela kontoret var fullt med kaffefilter när vi började rusta upp, säger Isabelle med ett skratt, och Henri fyller i: 

– 115 hyllmeter med olika sorters material har vi, tyvärr både osorterat och odaterat.

undefined
I fabriken är delar av väggarna byggda med blå slaggsten, en restprodukt från järnbruket. "Fabriken är hur cool som helst", säger Isabelle, och Henri tillägger att de hoppas att både politiker och privata investerare får upp ögonen för området.

Henri visar upp ett första utkast till den bok han skriver. De senaste åren har han gjort ett gediget arbete med att samla information om Edsbruk, och Eds Bruk. 

– Det svåra har varit att sammanställa alla olika källor. All information är ju skriven utifrån andra perspektiv, med andra fokus än just Edsbruk, säger han, och visar upp en utdragen referenslista. 

Han ger en grundlig genomgång av hur orten tidigast benämns 1313 som Edh; hur de olika brukspatronerna avlöst varandra; och hur järnbruket sedermera blev ett pappersbruk 1889, vilket var i drift fram till 1991. Sedan enas vi om att det är bäst att spara den komplexa informationen till den kommande boken, och inte minst de guidade turerna. 

– Vi får många frågor om området, så ibland får man upprepa sig, säger Isabelle. Nu får Henri i stället förmedla kunskapen han förvärvat i guidade turer. 

– Det har varit väldigt uppskattat, folk har till och med applåderat, säger han, halvt förnöjt – halvt förvånat. 

undefined
Den största delen av den nedlagda fabriken är avspärrad från allmänheten. Den har legat i träda i över 30 år. Vi får en guidad visning, av en bråkdel av det stora betongkomplexet.

Att boken och de guidade turerna kommit till stånd beror till stor del på ett slumpmässigt besök på historiska museet för några år sedan. När Henri klev in såg han en guldspiral, hittad i Edsbruk. 

– Den hittades under en dikesgrävning utanför ett gärde här i Edsbruk 1892. Den är daterad till år 350, berättar Henri. 

Renoveringen av gästflygeln kom till efter ett besök av ett par från Australien.

– Mannen hade släktforskat, och det visade sig att det var hans släkting som hittade guldringen, berättar Isabelle. Och många sådana historier får hon höra: om människor som på olika sätt har anknytning till platsen. 

– Det är en fantastisk plats, konstaterar hon.

undefined
Henri Bergstrand visar runt i de nedlagda fabrikslokalerna. Eds Bruks historia är mycket längre än själva fabrikens, och ska förhoppningsvis få plats i en bok. 614 sidor bokutkast har det blivit - än så länge - och ytterligare tusen sidor har fått strykas.
undefined
I Eds Bruk samsas dåtid med framtid, och Isabelle Bergstrand har visioner för den anrika platsen. I gästflygeln finns ett vandrarhem, i 1600tals-kvarnen finns ett kafé, och i en del av fabriken inryms en konsthall.
undefined
I takt med att intresset för Eds Bruk växt har också verksamheten utökats. Under sommaren har komikern Marcus Berggrens konst ställts ut i en del i fabriken.
Personligt

Isabelle Bergstrand

Från: Malmö.

Ålder: 31.

Bäst med att driva eget: "Få vara i den här miljön, få höra människor berätta om släktingar som jobbade här, att det är så roligt." 

Största utmaningen: "Att det är svårt att vara ledig. Och att vi som liten verksamhet har samma krav att förhålla oss till som stora företag, som har hela avdelningar som jobbar med byråkratin." 

Bästa tips för att starta eget: "Våga ha visioner! Försök skaffa en mentor, ge feedback till dina anställda och tro på det du gör." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!