Familjen Hrnic flyttade hem till Vimmerby igen

Lugnet, tryggheten och i viss mån fotbollen fick dem att flytta tillbaka till Vimmerby igen efter nästan två år i en större stad.

Här i ett äldre hus hittade familjen Hrnic en lägenhet de föll för när de flyttade till Vimmerby igen i december i fjol. Elma, med Merdin  i famnen, och Dzenan känner att de flyttat hem.

Här i ett äldre hus hittade familjen Hrnic en lägenhet de föll för när de flyttade till Vimmerby igen i december i fjol. Elma, med Merdin i famnen, och Dzenan känner att de flyttat hem.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-02-22 18:00

– Här finns allt vi behöver och det är mycket tryggare för barnen, säger Dzenan Hrnic.

Bland de 689 personer som flyttade till Vimmerby förra året finns familjen Hrnic. Efter knappt två år i Norrköping valde de att återvända till Vimmerby i december 2020. Samma ort de lämnade i januari ett år tidigare.

– Det var jag som inte trivdes då, jag kände att jag inte hade några vänner och att det var svårt att ta sig in i vänskapsgrupper, säger Elma Hrnic.

– Nu känns det helt annorlunda, jag tar tag i det så det ska funka bra, fortsätter hon.

I januari 2019 sålde de villan på Hultet och bosatte sig i Norrköping. Där har Dzenan haft svårt att anpassa sig till den större staden.

– Kortfattat handlar det om stress. Stress i trafiken. Stress när du ska åka och handla. Stress överallt och hela tiden, beskriver han.

Det var en faktor som drev på för att flytta tillbaka. En annan är tryggheten. Framförallt för barnen. Under tiden i Norrköping har familjen utökats med Merdin, nu sju månader, och består även av Amira, 3 år som nu går på förskolan i Vimmerby.

– Det är mycket lugnare för barnen att växa upp här i Vimmerby. Tänk om 10-15 år vilken skillnad det blir för dem. I större städer är det mycket mer gäng och droger och sånt. Även om det finns en del av det här också, så har man koll på ett helt annat sätt, säger han och pekar också på att han saknat kompisarna och fotbollen I Djursdala SK.

 – Jag hade vänner och spelade fotboll även i Norrköping, men Vimmerby är mitt hem och DSK mitt lag.

Det var inga problem för dem att hitta jobb. Dzenan är tillbaka på sin arbetsplats där han jobbade tidigare och Elma har också goda utsikter att få börja jobba hos sin förra arbetsgivare igen när föräldraledigheten med Merdin går ut.

Det talas ibland om bostadsbrist i Vimmerby, hur var det för er att hitta bostad?

– Det var inga problem. Det finns bostäder, men man måste vara aktiv och ta tag i det, säger Dzenan.

– Vi hade nog uppåt tiotalet lägenheter att välja på, vi föll för en sekelskifteslägenhet i centrala stan. Det är en jättefin lägenhet, säger Elma.

Ser ni några nackdelar med Vimmerby?

– Nej, säger Dzenan.

– Det finns för lite butiker att shoppa i, tycker Elma.

– Det är drygt en timme till Linköping, Jönköping och Kalmar. Vimmerby ligger perfekt, anser Dzenan.

De rekommenderar gärna Vimmerby till vänner och bekanta och någon mer flytt blir det inte.

– Nej, nej. Inte mer nu.

Den större staden blev till ett för stressat liv, tycker Dzenan Hrnic som flyttade tillbaka till Vimmerby med frun Elma, sonen Merdin, sju månader och dottern Amira som var på förskolan när bilden togs.
Den större staden blev till ett för stressat liv, tycker Dzenan Hrnic som flyttade tillbaka till Vimmerby med frun Elma, sonen Merdin, sju månader och dottern Amira som var på förskolan när bilden togs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!