Så mycket ökade skogsmarkspriserna lokalt under 2021

Skogspriserna ökade mest i södra Sverige under 2021 och i Småland får man enligt en ny rapport nu betala 756 kronor per kubikmeter.

"Kurvan har varit stigande under många år och i Småland har priserna ökat med 14 procent på fem år och 25 procent på tio år", säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare på Ludvig & Co, om prisutvecklingen på skogsfastigheter och skogsmark.

"Kurvan har varit stigande under många år och i Småland har priserna ökat med 14 procent på fem år och 25 procent på tio år", säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare på Ludvig & Co, om prisutvecklingen på skogsfastigheter och skogsmark.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vimmerby/Hultsfred2022-01-27 12:30

Enligt nya siffror från Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult), som är Sveriges största förmedlare av skogsfastigheter, ökade priserna med drygt 11 procent i hela landet 2021. Uppgången var procentuellt störst i södra Sverige och där steg priset med 13,8 procent till 817 kronor per skogskubikmeter. I Småland visar siffrorna en ökning på 7,2 procent till 756 kronor per kubikmeter.

– Kurvan har varit stigande under många år och i Småland har priserna ökat med 14 procent på fem år och 25 procent på tio år. Marknaden har vant sig vid den låga räntan men skulle den sticka iväg tror jag att det kan ge en mattning av priserna. Det andra som styr är hur mycket man får för virket och där har vi haft bra priser de senaste åren, säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare på Ludvig & Co.

För att måla upp en tydligare bild över prisutvecklingen har man också tittat på hur många hektar skog man får för tre miljoner kronor. I södra Sverige är det ungefär 24 hektar, jämfört med 38 hektar i mellersta Sverige och 84 hektar i norra Sverige. 

– Det har sina förklaringar att det är så stora skillnader mellan södra och norra Sverige, både när det gäller tillväxt, befolkningsmängd och kapitaltäthet. Det finns helt enkelt färre människor som vill köpa norrut. I hela landet ser vi att priserna blir högre närmre tätorterna, säger Magnus Christiansson.

undefined
Magnus Edmark (till vänster) och Magnus Christiansson Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) i Vimmerby och Västervik, presenterade på torsdagen prisutvecklingen för skogsmark under förra året.

I rapporten har man också tittat på vem som köper och säljer skog utifrån flera olika parametrar. Förra året hade 68 procent av markköparna skog sedan innan.

– Vi märker att intresset är stort bland dem och det kan också vara lättare för dem att köpa mer. Vi har ändå en känsla av att andelen förstagångsköpare ökar och det visar också statistiken. Det kan ha att göra med att det blivit mer populärt att bo på landet och köper man en gård får man ofta även skog, säger Magnus Christiansson.

I Småland köps över 60 procent av skogsfastigheterna av ortsbor jämfört med riksgenomsnittet på 47 procent. I hela landet är medelåldern på säljare och köpare 67 respektive 53 år. 40 procent av de som säljer är kvinnor, men av de som köper utgör andelen kvinnor endast 23 procent.

– Det är inte bara ett jobb utan en livsstil som man kanske gärna vill ägna sig åt när man blivit pensionär. På köparsidan kan det vara så att man ofta har större möjlighet att köpa när man är lite äldre, säger Magnus Christiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!