Flera i familjen fick corona: "Ett lurigt skitvirus"

En klarade sig med några dagars sängläge. En annan blir sjuk av ansträngning. En tredje hade covid-19 helt utan symtom. Virusets oberäknelighet blev skolexempel när flera i familjen Dahlberg fick corona. ”Ett skitvirus”, säger Eva-Karin Dahlberg.

Tidigare i höstas fick Eva-Karin Dahlberg och flera i hennes stora familj corona. Alla har uppvisat olika symptom - från mer utdragna besvär till inget alls. "Det visar hur lurig den här sjukdomen är."

Tidigare i höstas fick Eva-Karin Dahlberg och flera i hennes stora familj corona. Alla har uppvisat olika symptom - från mer utdragna besvär till inget alls. "Det visar hur lurig den här sjukdomen är."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Storebro2020-11-24 18:00

Slutet på oktober. Efter löpturen får Bengt Dahlberg lite ont i kroppen. Nästa dag feber. Det blev karantän i eget rum hemma i Kvavhult. Självtest visade positivt. 

– Det var under höstlovet, men vi bestämde direkt att hålla alla barn hemma när skolorna började igen. Och att hela familjen skulle testa sig. Att vi tog det beslutet är jag glad över. Det intressanta är att vår 17-åring, som egentligen skulle ha åkt tillbaka till studier i Skara, var den som fick positivt provsvar. Trots att hon kände sig helt frisk. Det visar hur farligt och lurigt det här viruset är och hur viktigt det är att man håller barn hemma, om någon i familjen blivit sjuk. Hon hade kunnat smitta ner halva skolan, säger Eva-Karin Dahlberg.

Eva-Karins prov var negativt, men en knapp vecka efter att Bengt insjuknat kände hon sig hängig.

– Jag fick feber och muskelvärk och beställde nytt prov. Den här gången var det positivt.

undefined
Corona hälsade på under höstlovet. I samband med att första familjemedlemmen fått positivt svar på coronatest beslutade familjen att alla skulle hålla sig hemma för att minska smittspridningen. "Man får göra sitt bästa".

Fler i den stora familjen blev sjuka. En av tonåringarna fick 40 graders feber från ingenting.

– Men utan att provet visade något. När vi pratade med sjukvården sa de att om det finns bekräftad covid i hushållet och andra blir sjuka ska man utgå från att det är covid, även om provsvaret är negativt.

Familjen uppvisar en provkarta på olika utfall av covid-19.

– För Bengan räckte det med några dagars sängläge och jag trodde att det var samma för mig. Jag låg med feber några dagar, sedan kände jag mig mycket piggare. Jag ville röra lite försiktigt på mig, eftersom jag haft hjärtinfarkt och har förhöjd risk att få proppar i benen om jag ligger stilla. Men jag trodde inte jag skulle ta mig hem, uppför backen. Då kom andnöden, jag var helt slut och blev sjuk igen med feber. Då blev jag rädd.

För Eva-Karin har förloppet varit utdraget. Hon plågas av myrkryp i benen. Minsta ansträngning har gett bakslag. Ute kommer rethostan. Smak och lukt är borta.

– När jag kände att det luktade bajsblöja - utomhus - häromdagen blev jag nästan lycklig.

I början funderade de mycket på varifrån smittan kommit. Eva-Karin säger att det fortfarande finns skam kring corona.

– Vi har varit väldigt försiktiga och gjort allt man ”ska” göra. För mig har det varit ångestladdat, eftersom jag haft en infarkt, jag har varit rädd för corona. Jag tyckte det var lite pinsamt, som om vi slarvat. Men snart la vi kraft på att agera rätt istället för att fundera på varifrån smittan kommit.

undefined
"Vi har varit väldigt försiktiga, men det hjälpte inte. Först grubblar man på varifrån man fått smittan, men det viktiga är hur man agerar för att minska spridningen", säger Eva-Karin Dahlberg. Här tillsammans med maken Bengt i husbilen från i somras.

Och det har varit både svårt och lätt, tycker hon.

– Vi har hållit alla barn hemma flera veckor från skolan. Det blir en balansgång. Å ena sidan känner man att det är det enda rätta för att minska smittspridningen, å andra sidan känner man sig som en dålig förälder som håller friska barn hemma från skolan och är rädd att de ska halka efter. Men vi kan leva i karantän utan problem, vi bor på en gård med hästar att pyssla med och har nära till skogen. 

Vilken hjälp har ni behövt ?

– Vi har klarat oss hemma, som tur är. Men det blir ett pusslande när flera är sjuka och vi inte kan vara ute. Som tur är har vi fått hjälp med inköp av en utflyttad son har fått åka skytteltrafik med alla covidtester. Det blir tydligt att det är bra med ett nätverk omkring sig.

Hur tänker ni nu kring corona?

– Att det gäller att vara försiktig, det måste alla vara. Det här är ett riktigt lurigt virus.

Olika symtom på covid-19

Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma. Man kan inte baserat på bara symtomen avgöra om det är covid-19 eller annan infektion. För det krävs ett test som analyseras i laboratorium.

De symtom som rapporterats är framförallt: hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk, nedsatt lukt- och smaksinne, diarré.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!